Američki predsednik Barak Obama rekao je da Sjedinjene Američke Države i Kina dele zajednički interes u pokušajima da postignu ekonomski oporavak i pozvao je na uspostavljanje čvršćih veza dve zemlje. Otvarajući Strateški i ekonomski dijalog SAD i Kine u Vašingtonu, Obama se u najvećem delu govora usredsredio na ekonomsku saradnju i načine da se ponovo uspostavi globalni privredni rast.

 „Tekuća ekonomska kriza učinila je jasnim da se odluke koje mi donosimo unutar naših granica odražavaju na čitavu svetsku ekonomiju“, naveo je predsednik SAD i dodao da je to „podjednako važno ne samo u Njujorku i Sijetlu, već i u Šangaju i Šendženu“. „Zbog toga se moramo obavezati na čvrstu bilateralnu i multilateralnu saradnju“, rekao je Obama.

Strateški dijalog je tradicionalno održan pod pokroviteljstvom američkog ministarstva finansija, ali ovim razgovorima, prvim od dolaska na vlast predsednika Obame, uz ministra finansija Timotija Gajtnera predsedavala je i državna sekretarka Hilari Klinton, dok je s druge strane stola sedeo kineski vicepremijer Vang Ćišan. Gajtner je istakao da Kina može da igra veliku ulogu u ponovnom uspostavljanju rasta globalne privrede time što će nastaviti da podstiče potrošnju u zemlji i smanjuje izvoz. Klintonova i Gajtner su u zajedničkom članku, objavljenom juče u Vašington postu, ukazali na rastući značaj bliskih odnosa između tih dveju zemalja, s obzirom na sve veću političku i ekonomsku moć Kine. „Jednostavno rečeno, malo globalnih problema mogu rešiti same SAD ili sama Kina, ali malo problema može biti rešeno bez SAD i Kine zajedno“, navedeno je u članku.

Tokom razgovora, Pekingu je predočeno da je potrebno da smanji izvoz jeftine robe široke potrošnje u SAD i da kupuje više u inostranstvu“. Dve strane su takođe naglasile da je potrebno ostvariti napredak kada je reč o klimatskim promenama, energentima i zaštiti životne sredine. „Kinezi imaju mudru izreku: ’Kada ste u jednom čamcu, morate preći reku u miru zajedno’“, ukazali su Klintonova i Gajtner u zajedničkom članku.

Izbegnuto osetljivo pitanje kineske valute

Američki ministar finansija je izbegao da pomene osetljivo pitanje kineske valute i umesto toga je pažnju usmerio na ohrabrenje Pekinga da shvati da američki potrošači koji „stežu kaiš“ ne mogu i dalje da podstiču svetsku ekonomiju. „Kineski uspeh u pomeranju strukture privrede ka rastu kojem podsticaj daje domaće tržište, uključujući davanje većeg značaja povećanju potrošnje kineskih građana, daće ogroman doprinos bržem, ujednačenijem i održivijem globalnom rastu“, rekao je Gajtner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari