Demokratski senator Barak Obama zabeležio je tri odlučujuće pobede u državama Vašingtonu, Luizijani i Nebraski, što mu je omogućilo impresivan uspeh u daljem nastavku trke za demokratsku predsedničku nominaciju.
Ovo je samo još jedan u nizu uspeha Obame, nakon što je objavljeno da ima prednost u odnosu na svoju rivalku Hilari Klinton kada je reč o prikupljenom novcu.

Demokratski senator Barak Obama zabeležio je tri odlučujuće pobede u državama Vašingtonu, Luizijani i Nebraski, što mu je omogućilo impresivan uspeh u daljem nastavku trke za demokratsku predsedničku nominaciju.
Ovo je samo još jedan u nizu uspeha Obame, nakon što je objavljeno da ima prednost u odnosu na svoju rivalku Hilari Klinton kada je reč o prikupljenom novcu. Međutim, Klintonova blago prednjači kada je reč o broju prikupljenih glasova delegata, 1.112 u odnosu na 1.096 delegata. Za imenovanje za kandidata neophodna je podrška 2.025 delegata.
Iako je pobeda Obame bila očekivana, naročito u Nebraski i Vašingtonu, on je sakupio i veliki broj glasova delegata. U obe države za Obamu je glasalo 68 odsto birača, dok je Klintonovu podržalo otprilike 32 odsto.
„Osvojili smo Luizijanu, Nebrasku, Vašington“, izjavio je Obama u pobedničkom govoru. „Osvojili smo jug i sever, a pobedili smo i između. Verujem da možemo pobediti i u sutrašnjoj trci u Virdžiniji samo ukoliko ste i vi spremni da se založite za promene“.
Pred oba tabora je duga i žestoka borba za glasove delegata. Sada su svi napori uprti na Virdžiniju, Merlined i Kolumbija Distrikt, gde se trke održavaju u utorak, a po svemu sudeći Obama se pozicionira veoma dobro u svim ovim državama.
Dok se borba za nominaciju proširila i izvan 22 države, gde je glasano održano protekle nedelje, birači u državama gde tek treba da se glasa prvi put u istoriji glasaju za kandidata, a da on već nije efektivno odobaran.
Savetnici Klintonove predviđaju da ona možda neće odneti pobedu u svim državama u utorak, i da je više usresređena na 3. mart kada se glasa na Rod Ajlnedu, Ohaju i Teksasu.
Kod republikanaca, rezultati borbe tokom proteklog vikenda bili su iznenađujući, naročito jer je Majk Hakabi odneo pobedu na glasanju u Kanzasu i Luizijani. Pobeda bivšeg guvernera Arkanzasa usledila je nakon što je ranije ove nedelje na Superutorku pobedio u četiri države na jugu SAD. Baptistički sveštenenik Hakabi najavio je da će nastaviti svoju kampanju u kojoj nastoji da privuče glasove posebno „socijalnih i verskih“ konzervativaca. „Da li odustajem? Hajde da to sada rešimo. Ne“, poručio je Hakabi. Mekejn je do sada sakupio 700 od 1.191 delegata koliko je potrebno za nominaciju na republikanskoj konvenciji zakazanoj za leto. On se, međutim, suočava s velikim protivljenjem konzervativaca nezadovoljnim njegovim stavovima o imigraciji, smanjenju poreza i drugim pitanjima. Hakabi je najavio da će nastaviti kampanju sve dok Mekejn ne osvoji odlučujući broj delegata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari