Slavlje i ceremonije su završeni pređimo na posao. Tako bi mogla da glasi najava prvog radnog dana američkog predsednika, koji je slavlje povodom inauguracije u utorak okončao prisustvom nizu inauguracionih balova u Vašingtonu, uključujući i tradicionalni „Bal vrhovnog komandanta“.

Kada su muzika i slavlje utihli, a gosti se razišli, novi predsednik Barak Obama povukao je juče prvi ozbiljan potez u svojstvu lidera najmoćnije zemlje na planeti. Kao što je i obećao u predizbornoj kampanji, američki predsednik počeo je svoj prvi radni dan u Ovalnoj kancelariji podnošenjem zahteva za obustavom vojnih suđenja u američkom zatvoru Gvantanamo na Kubi protiv osumnjiičenih za terorizam. Šef Bele kuće je usmenim nalogom od glavnog tužioca vojnih tribunala zatražio obustavu procesa u trajanju od 120 dana. Naredba je izdata svega nekoliko sati pre nego što je pred vojnim tribunalom trebalo da se pojavi pet osoba optuženih da su učestvovale u kovanju planova za izvršenje napada od 11. septembra, ali su sudije odlučile da slede preporuku američkog predsednika i odustale od daljeg procesa toj grupi. Evropska unija pozdravila je takvu inicijativu novog šefa države. Portparol Evropske komisije za pravdu Mišel Serkon kazao je da je EU „zadovoljna zato što je okrenut novi list u cilju okončanja tužne epizode zvane Gvantanamo“.

Ovim se novoj administraciji istovremeno pruža prilika da preispita spornu zakonsku proceduru koja se, zbog činjenice da je po njoj američka vojska „i tamničar i sudija i porota“, našla na meti brojnih i oštrih kritika. Uprkos inauguracionoj proslavi koja je trajala duboko u noć, Obama se juče u ranim jutarnjim satima sastao s ekonomskim i vojnim savetnicima, svestan da je preuzeo zemlju u trenutku kada se ona suočava s teškom ekonomskom krizom i velikim problemima na avganistanskom i iračkom ratištu. Novi šef države je tom prilikom razgovarao o planiranom spasilačkom ekonomskom planu vrednom 825 milijardi dolara, kao i o Iraku i Avganistanu. Kao jedan od prvih koraka u prevazilaženju finansijske krize, Obama je najavio da će biti zamrznute plate visokim zvaničnicima Bele kuće. Štaviše, novi predsednik SAD kazao je da će svi zaposleni u državnim institucijama morati da potpišu saglasnost o novim etičkim procedurama, što je deo takozvanog „programa transparentnosti“.

Kada je rečo Iraku, Obama je ranije obećao da će većprvog dana mandata predočiti novu misiji vojnim komandantima – kraj rata. Predsednik Obama želi i povlačenje borbenih trupa iz Iraka u roku od 16 meseci. Istoga dana u Senatu je nastavljena debata povodom imenovanja Hilari Klinton na mesto državnog sekretara. Senat je u utorak odobrio imenovanje šest novih ministara, uključujući i Dženet Napolitani, novu sekretarku za unutrašnju bezbednost i Stivena Čua, sekretara za energetiku.

Potresi na svetskim berzama

Njujork – Njujork – Vrednost deonica na Volstritu zabeležila je veliki pad kada je Barak Obama stupio na položaj predsednika. Glavni njujorški indeks Dau Džons pao je za više od četiri odsto, što je najveći jednodevni pad u poslednja dva meseca, ali i rekord za dan inauguracije. Najteže su pogođene deonice banaka. Berzanski stručnjak Sem Stoval izjavio je da su pojedini brokeri bili razočarani inauguracionim govorom predsednika SAD jer su se nadali da će Obama u svom obraćanju nagovestiti specifične korake u pravcu stabilizacije privrede i spasavanja banaka. Vrednost deonica je tokom noći opala i u Aziji. Glavno rusko tržište deonicama palo je juče na najniži nivo od kraja 2003. godine, pošto su investitori reagovali na slabljenje međunarodnih tržišta i nastavak domaće ekonomske neizvesnosti. Berzanski indeks RTS oslabio je za 1,49 odsto, čime je nastavljen pad od prethodnog dana. Ovaj indeks većje izgubio 18 odsto vrednosti od ponovnog otvaranja tržišta 11. januara, kada je okončana ruska sezona novogodišnjih odmora.

Kina cenzurisala inauguracioni govor

Peking – Iz zvaničnog kineskog prevoda inauguracionog govora američkog predsednika Baraka Obame, koji je prenosila državna televizija, izostavljene su odrednice koje su se ticale komunizma i svega sa čime se kineska zvanična politika nije slagala. Državna televizija je u direktnom prenosu „brzo sekla“ delove u kojima su pominjane osetljive teme. Obama je u jednom delu inauguracionog govora rekao da su ranije generacije „hrabro istupale protiv komunizma i fašizma ne samo raketama i tenkovima, veći čvrstim savezima i postojanom osudom“. Nešto kasnije, novi američki predsednik je „prozvao“ one koji su „odani korumpiranoj vlasti i prevari, kao i gušenju različitog mišljenja“, rekavši da oni „znaju da su na pogrešnoj strani istorije“. U zvaničnom kineskom prevodu, objavljenom na veb sajtu državnih novina Čajna dejli, izostavljena je reč„komunizam“ u prvoj rečenici, dok je ceo pasus u kome se govori o „različitom mišljenju“ izbrisan. Kineska centralna televizija, koja je prenosila uživo Obamin govor, „isekla“ je rečenice o borbi protiv komunizma. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari