Predsednik SAD Barak Obama smatra da je njegov ruski kolega Vladimir Putin napravio „stratešku grešku“ kada je pripojio Krim Rusiji. Za Obamu „to nije bio pametan potez Putina“. Oni koji smatraju da je Putin „genije“ greše što najbolje dokazuje ruske ekonomska kriza, kaže Obama u opširnom intervjuu sa novinarom radija NPR koji je obavljen u Ovalnom kabinetu, kratko pre nego je predsednik SAD otputovao na Havaje na godišnji odmor.


„Sećate se da su pre jedno tri četiri meseca svi u Vašingtonu bili ubeđeni da je Putin genije, da nas je sve prešao i da je uspeo da proširi svoj put ka sticanju još veće vlasti. Smatram da takav osećaj danas bledi.“

Obama tvrdi da su međunarodne sankcije načinile rusku ekonomiju ranjivom na neizbežne fluktuacije u cenama naftnih derivata, a koje su dovele do „ogromnih poteškoća“. „Velika prednost koju imamo u odnosu na Rusiju jeste što je naša ekonomija vitalna, dinamična, a njihova ne. Oni se oslanjaju na naftu. Mi se oslanjamo na naftu, ali i na ajped, filmove i slično.“

„Neagresivni“ odgovor američke administracije, iako je, kako je naveo Obama, nervirao mnoge jastrebove među republikancima koji su želeli oštriji odgovor, međutim, isplatio se na duže staze, jer su ''sankcije pogodile rusku privredu''. U to vreme sam rekao da ne želimo rat sa Rusijom, ali da možemo da primenimo uporan pritisak (sankcijama) u saradnji sa evropskim partnerima“, rekao je Obama u intervjuu za radio NPR.

Obama nije isključio mogućnost da uskoro bude otvorena američka ambasada u Iranu. „Nikad ne reci nikad, ali mislim da ove stvari moraju da idu tim koracima.“ Obama je takođe spomenuo i da bi slanje američkih trupa u borbu protiv Islamske države u Iraku i Siriji bilo kontraproduktivno.

„Ako mi radimo za druge ono što oni treba da rade za sebe, ako i pošaljemo marince da se bore protiv Islamske države, a pritom Iračani nemaju veštine za takve igre, onda to neće trajati”, poručio je predsednik SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari