U naporu da osnaži privredu SAD i sopstveni položaj predsednik Barak Obama juče je predložio 447 milijardi dolara vredan plan za otvaranje novih radnih mesta.

U govoru pred Kongresom Obama, koga čeka teška borba za reizbor iduće godine, pokušao je da oživi malaksalo poverenje u njegovo rukovođenje zemljom pritisnuto sve sumornijim raspoloženjem Amerikanca i sve bezobzirnijim napadima republikanaca. Najnoviji i najsmeliji element Obaminog plana treba da smanji poreze kojima se finansira penzijski program, kako za desetine miliona zaposlenih tako i za poslodavce. Plan, takođe, uključuje programe javnih radova u vrednosti od 105 milijardi dolara i 50 milijardi dolara isplate naknada za nezaposlenost za šest miliona Amerikanaca kojima preti gubitak tog osiguranja. Obama nije išao u procenu koliko će novih radnih mesta stvoriti njegov plan, navodi Beta. Pojedinosti o tome treba da izloži uskoro.

Objavljujući program koji sadrži krupna smanjenja poreza koja republikanci tradicionalno vole, Obama je pokušao da postigne višestruki cilj: da ponudi zakon koji će proći kroz teško podeljeni Kongres, ubrza zapošljavanje u zemlji gde 14 miliona ljudi traži posao i učvrsti poverenje javnosti u svoje rukovođenje. Ipak, sve na kraju zavisi od republikanaca, koji kontrolišu Predstavnički dom i koji imaju drugačiji ekonomski pristup i nikakvu političku nameru da pomognu demokratima da obezbede drugi predsednički mandat. Postavljajući se iznad međupartijskog sudara, Obama je upitao „da li možemo da prekinemo ovaj politički cirkus i stvarno učinimo nešto da pomognemo privredi“.

Politička podela u Vašingtonu postala je tako jaka da stvari koje su bile rutinske sada vode u teške obračune. Obama je suočen i s kritikom sopstvenih pristalica, koji kažu da je suviše brzo poklekao pred zahtevima republikanaca. Stopa nezaposlenosti u SAD, koja je bila pet odsto pred početak duboke recesije i 7,8 odsto kada je Obama postao predsednik, sada je 9,1 odsto. Najviše zabrinjava pravac kretanja nezaposlenosti. Posle razdoblja stalnog, mada skromnog rasta broja radnih mesta, poslodavci su prestali da zapošljavaju. U avgustu nije bilo nikakve promene na američkom tržištu rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari