Američki predsednik Barak Obama okrivljen je da je poklekao pod pritiscima Kine odbijanjem da primi dalaj-lamu ove nedelje u Vašingtonu. Tibetanski duhovni lider stigao je juče u Vašington u okviru svoje prve posete SAD od Obamine inauguracije. Pretpostavlja se da je odluka doneta nakon oštre kampanje Kine na sve nacije da izbegavaju tibetanskog duhovnog lidera. Obama će biti prvi predsednik SAD koji će uskratiti gostoprimstvo dalaj-lami u Beloj kući od 1991. i prve posete duhovnog vođe Tibetanaca Vašingtonu.

Budistički monah stigao je u Vašington juče gde će se sastati sa kongresnim liderima, slavnim ličnostima i predstavnicima interesnih grupa. Obama je rešio da ga ne primi u Belu kuću, što analitičari povezuju kao posledicu nedavne posete američkog lidera Kini. Američki zvaničnici insistiraju da je odluka u skladu sa novom strategijom takozvanog „strateškog uveravanje“ odnosno srdačnijeg partnerstva sa ekonomskim silama u usponu. Između ostalih i sa Kinom na brojnim poljima uključujući i pitanje Severne Koreje, Irana i Tibeta. Prekid gotovo dvadesetogodišnje tradicije Bele kuće u skladu je sa deklaracijom državne sekretarske Hilari Klinton koja kaže da samo ljudska prava ne mogu oblikovati američko-kineske odnose.

Samdong Rinpoče, tibetanski premijer u egzilu, optužio je SAD i druge zapadne nacije da se priklanjaju Kini zbog njene ekonomske snage. Obamina odluka zaprepastila je zagovornike ljudskih prava i tibetanske pristalice, koji kažu da su ovim potezom načinjeni ustupci Kinezima koji dalaj-lamu posmatraju kao separatistu uprkos tome što on poziva na autonomiju pre nego na nezavisnost Tibeta. Sofi Ričardson, predstavnik Azije pri Hjuman rajts voču, kaže da su se američki predsednici uvek sastajali sa dalaj-lamom te joj nije jasno šta se sada događa. „Zamisao da ćete profitirati ukoliko ste ljubazni prema Komunističkoj partiji Kine je pogrešna. Ako jednom spustite kriterijume prema ljudskim pravima, onda će ih SAD sve više i više spuštati“. Pozicija Obame prema Tibetu potpuno se izmenila od izbora. Analitičari podsećaju da se u aprilu 2008. Obama pridružio pozivima upućenim Džordžu Bušu da bojkotuje ceremoniju otvaranja Olimpijade u Pekingu u znak protesta zbog krvoprolića na Tibetu.

Frank Volf, republikanski kongresmen i otvoreni kritičar stanja ljudskih prava u Kini, pita se „šta će budistički monah ili monahinja u zatvoru Drapši (najvećem zatvoru u Tibetu) pomisliti kada čuju da se američki predsednik neće sastati sa dalaj-lamom. „To je protivno zakonu, gotovo da mi u glavi odzvanjaju reči Kineza koji kažu da nikoga nije briga za vas u SAD, misleći na tibetanskog duhovnog vođu“. Volf ocenjuje celu situaciju kao odstupanje Obamine administracije od ljudskih prava i religijskih sloboda.

Posete Vašingtonu

* Dalaj-lama je posetio Belu kuću deset puta od 1991;

* Najveći publicitet imala je poseta 2007. kada je Džordž Buš pred kamerama darovao dalaj-lami zlatnu medalju, najveću civilnu počast Kongresa;

* Godine 1991. tokom posete SAD, dalaj lama je održao veliki govor u Kongresu.

* U septembru 1987, dalaj-lama je u Vašingtonu razgovarao sa predsednikom Džimijem Karterom kada je predložio mirovni plan od pet tačaka za Kinu i Tibet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari