Kada je predsednik SAD Barak Obama nedavno najavio da će „završiti posao“ u Avganistanu, upotrebio je frazu kojom je očigledno želeo da nagovesti da u tu zemlju šalje dodatnih 30.000 vojnika i da je konačno osmislio kako da okonča tamošnji osmogodišnji konflikt, ocenjuju analitičari.

Međutim, upućivanje uverljivog, ali kontradiktornog signala da slanjem pojačanja u Avganistan može da ubrza vojno povlačenje SAD iz te države, samo je prva u nizu obmanjujućih poruka koje će Obama morati da uputi dok bude javno sprovodio svoju strategiju.

Lider SAD takođe očekuje da će dobiti podršku sunarodnika za slanje dodatnih trupa u Avganistan, navodi se u saopštenjima. Američki predsednik ranije je najavio da će odluku o slanju trupa u Avganistan objaviti posle Dana zahvalnosti, čije obeležavanje počinje danas, dok vojni i drugi izvori navode da će se to dogoditi u televizijskom obraćanju naciji idućeg utorka.

Međutim, prema rečima analitičara, lider SAD će sledeće sedmice nesumnjivo poslati više poruka različitim publikama – glasačima kod kuće, saveznicima, liderima Avganistana i Pakistana, i ekstremistima, koji su neprijatelji. Iako Obamini saradnici pružaju podršku predsedniku, signali upućeni jednima mogu da umanje delotvornost poruka koju šalje drugima, smatraju analitičari. Američki predsednik mora da uveri demokrate, naročito pripadnike antiratnog tabora koji su doprineli njegovom izboru za šefa države, kao i manjinu u zemlji koja govori da rat više nije vredan žrtve, da je njegov potez opravdan.

Štaviše, pojedini koji učestvuju u osmišljavanju strategije za Avganistan kažu da će Obama naglasiti da je slanje dodatnih trupa u Avganistan najbrži način da se obezbedi garancija da će SAD moći da „završe posao“, jer će tako biti ubrzana obuka avganistanske nacionalne armije. Međutim, on će istovremeno morati da ubedi republikance da pruža vojsci sve što je potrebno da zada konačan udarac talibanima i spreči Al Kaidu da ugrozi SAD. Biće to težak zadatak čak i u slučaju da strateške procene i zahtev za pojačanje generala Stenlija Mekristala ne budu u prvom planu, uključujući njegovu tvrdnju da će za obavljanje zadatka biti potrebno još 40.000 vojnika, ukoliko Obama bude želeo da formira prave bezbednosne zone u glavnim civilnim centrima, smatraju analitičari.

Budući da američki predsednik obećava da će smanjiti ogromne deficite, mora voditi računa o tome da cena po vojniku ne prelazi cifru od milion dolara. On je već naišao na otpor kod predsednice Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi. Stoga, ne treba da čudi činjenica da je jedan od Obaminih saradnika priznao da će predstojeći govor predsednika predstavljati „potencijalno minsko polje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari