Američki predsednik Barak Obama položio je juče zakletvu u Beloj kući, a danas će to učiniti javno na Kapitolu, kada će održati i inauguracioni govor, čime će zvanično početi njegov drugi i poslednji mandat na čelu Sjedinjenih Američkih Država.

Posle polaganja venaca na vojnom groblju Arlington u Vašingtonu, Obama je juče u 11.55 po lokalnom, a u 17.55 po srednjeevropskom vremenu, položio „prvu“ zakletvu.

Milioni ljudi širom sveta pratiće Obamin drugi inauguracioni govor, a u Vašingtonu će se, kako se očekuje, okupiti oko 800.000 ljudi, što je znatno manje od 1,8 miliona, koliko je u američku prestonicu privukla ceremonija njegove inauguracije 2009. godine.

Obama će uneti simboličku izmenu u dugogodišnju tradiciju, jer će na inauguraciji drugog mandata zakletvu položiti držeći ruku ne na jednoj, već na dve biblije – Abrahama Linkolna i Martina Lutera Kinga.

Uvođenje Kingove biblije ima poseban značaj, jer je inauguracija 21. januara, na dan posvećen vođi borbe za crnačka prava kada je pre 50 godina, King ispred Linkolnovog memorijalnog spomenika, održao čuveni govor „Ja imam san“.

Širom Vašingtona juče je organizovan niz događaja povezanih s inauguracijom. Ćerka bivšeg predsednika Bila Klintona, Čelsi, učestvovala je na skupu u Nešnal molu, parku kod zgrade Kongresa gde će Obama u ponedeljak položiti zakletvu i održati govor. Ipak će zbog visoke stope nezaposlenosti i stranačke sukobe zbog budžetske politike, proslave će ovoga puta, ipak, biti skromnije od onih pre četiri godine, kada je Obama postao prvi afroamerički predsednik SAD.

Organizatori svečanosti inauguracije kažu da će Obama držati levu ruku na Biblijama, koje će jednu preko druge držati prva dama Mišel Obama, dok bude ponavljao reči zakletve sa podignutom desnom rukom. Ne zna se koja će biblija biti na vrhu, ali se pretpostavlja da će to biti Linkolnova, s obzirom da je Kingova veća.

Kako prenosi AP, Obama je zakletvu prilikom inauguracije svog prvog mandata, pre četiri godine, izgovorio nad Linkolnovom biblijom, koja je tada prvi put korišćena od kada je 16. američki predsednik inaugurisan 1861.

Tradiciju držanja ruke na bibliji tokom zakletve započeo je Džordž Vašington, mada ta praksa nije predviđena Ustavom SAD. Prvi američki predsednik položio je zakletvu 30. aprila 1789. u Njujorku držeći levu ruku na bibliji koju je uzeo iz masonske lože „Sveti Jovan“.

Tadić gost na svečanosti u Vašingtonu

Počasni predsednik Demokratske stranke Boris Tadić prisustvovaće inauguraciji predsednika SAD Baraka Obame u Vašingtonu, najavila je DS. Bivši predsednik Srbije će boraviti od 20. do 23. januara u poseti Vašingtonu gde će, kako je juče saopštila DS, prisustvovati inauguraciji predsednika Obame i brojnim pratećim događajima.

Bijonse peva himnu SAD

Inauguracija Baraka Obame sve više poprima obeležja glamuroznog događaja, nalik „crvenom tepihu“ na kojem će prodefilovati na desetine velikih zvezda poput Bijonse, Keti Peri, Stivija Vondera, Ališe Kiz, Ašera, Breda Pejslija i Keli Klarkson. R&B pevačici Bijonse pripala je čast da na ceremoniji polaganja zakletve otpeva američku himnu, dok će gitarista Džejms Tejlor u ponedeljak ispred Kapitola izvesti pesmu „America The Beautiful“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari