Za predsednika SAD Baraka Obamu ekonomija je postala rat na dva fronta, budući da se na jednom bori za stvaranje ili očuvanje radnih mesta, a na drugom za odmrzavanje posustalih kreditnih tržišta, ocenjuju svetski analitičari. Obama će staviti svoje liderstvo na težak ispit ove sedmice u naporu da privoli podeljeni Kongres da se složi sa njegovim paketom ekonomskog oporavka i novim planom olakšavanja pristupa zajmovima američkim potrošačima i privredi.

Zakon o podršci ekonomiji, vredan 827 milijardi dolara, trebalo bi da bude usvojen danas. Ipak, Obamu i demokrate čeka težak zadatak, budući da Predstavnički dom i Senat treba da usaglase stavove oko različitih verzija zakona. Obama i lideri Demokratske partije gaje nadu da će usklađeni zakon biti gotov do 16. februara, kada bi trebalo da ga potpiše šef države. Ipak, taj rok iz dana u dan postaje sve izazovniji.

Ministarstvo finansija želi da proširi korišćenja novih izvora pozajmljivanja od Federalnih rezervi, uz davanje državnih garancija koje bi pomogle bankama da se nose sa dužnicima, i nastavi praksu upumpavanja kapitala u banke u zamenu za deonice i stroža pravila o regulaciji. Pod pritiskom vanrednog stanja nastalog stvaranjem armije od 600.000 novih nezaposlenih tokom prošlog meseca, ekonomski recepti predsednika Obame našli su se na udaru kritike i u Kongresu i u javnosti. Zakonski predlozi Predstavničkog doma i Senata razlikuju se za oko sedam milijardi dolara i preklapaju se na brojnima mestima. Zakon Senata daje prednost smanjenjima poreza, dok predlog Predstavničkog doma predviđa izdajanje više novca za lokalne vlasti i škole.

Fidel Kastro: Nema leka za kapitalizam

Havana – Bivši kubanski lider Fidel Kastro izjavio je da novi američki predsednik Barak Obama i njegov tim „izuzetnih političara i ekonomista“ ne mogu da reše sve veće probleme američkog kapitalizma. „Obama, generalni sekretar Bele kuće Ram Emanuel i svi izuzetni političari i ekonomisti nisu u stanju da reše rastuće probleme američkog kapitalističkog društva“, navodi se u najnovijem Kastrovom članku . Prema njegovim rečima, svi narodi će morati da „plate za ogromno rasipanje“ i da ulažu u otvaranje novih radnih mesta u SAD i profit multinacionalnih kompanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari