Ne zaslužuje svaka kafana da je nazovu kafanom, ni pivnica pivnicom, a do toga kako prepoznati onu pravu, naučnim metodama došla je slavna češka pivara Prazdroj iz grada Plzenj. Za kafane, pivnice i restorane koji žele da toče slavno plzenjsko pivo, a da mu nemarom ne pokvare ukus, eksperti iz Prazdroja sastavili su „osam pivskih zapovesti“.

Ne zaslužuje svaka kafana da je nazovu kafanom, ni pivnica pivnicom, a do toga kako prepoznati onu pravu, naučnim metodama došla je slavna češka pivara Prazdroj iz grada Plzenj. Za kafane, pivnice i restorane koji žele da toče slavno plzenjsko pivo, a da mu nemarom ne pokvare ukus, eksperti iz Prazdroja sastavili su „osam pivskih zapovesti“.
Zapovesti počinju od podruma, gde burad s pivom ne treba da budu izložena temperaturi višoj od pet stepeni. „Za pivo na stolu prava temperatura je sedam stepeni. Kada je toplije neće osvežiti, hladnije ne pruža takav užitak“, rekao je za „Pravo“ Vaclav Berka iz Prazdroja. „Pivske zapovesti“ obuhvataju i to pod kojim uglom drži barmen kriglu kada u nju toči pivo – najbolje je pod 45 stepeni, a pena mora da bude gusta kao krem. Zapovest je i da se bar jednom nedeljno čiste cevi kroz koje prolazi pivo, što nažalost čini svega 17 odsto čeških kafana i pivnica. Plzenjski pivari mislili su i na uslugu. „Razlika je kada vam neko donese pivo sa osmehom na licu i kada samo sa izrazom dosade na licu stoji za barom“, upozorava Berka na taj subjektivan, ali bitan faktor u izboru dobre pivnice. Kafane, restorani i pivnice koje ispunjavaju svih osam zapovesti dobijaju od plzenjske pivare sertifikat kvaliteta, a do sada ga je steklo nekoliko stotina objekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari