– Prema opštinskim propisima taksisti u Bijelom Polju trebalo je da od 1. januara ove godine ispune uslove prema kojima bi njihovi automobili morali da imaju „ful opremu“. Dakle da, prema novom zakonskom aktu, ispunjavaju uslove tehničke prirode. Taksi automobili moraju da budu novi i opremljena kako se traži: da posjeduju klimu, ABS i slično. Međutim, na području bjelopoljske opštine registrovano je 55 taksi prevoznika koji još uvijek nijesu pribavili predviđenu licencu.

Prema riječima glavnog opštinskog administratora Radovana Obradovića, inspektori za drumski saobraćaj moraju da rade svoj posao i nakon sprovedenih kontrola sankcionišu one koji ne ispunjavaju predviđene uslove, kako bi suzbili nelegalan taksi prevoz zbog onih koji su pribavili sve što se traži. Sa druge strane, taksisti koji rade sa starim automobilima i ne ispunjavaju nove propise, a uredno su registrovani i plaćaju porez opštini, traže da im se produži rok za ispunjenje novih uslova. Tom zahtjevu se i izašlo u susret, ali samo u roku od jednog mjeseca. „Taksisti moraju da pribave vozila koja ispunjavaju uslove i da se preregistruju. Međutim, ne želimo da ljude ostavljamo bez posla, jer oni na taj način hrane svoje porodice“, kaže administrator Obradović.

Taksisti, međutim, kažu da im je dati rok kratak i ne mogu tako brzo da ispune tražene uslove. „Mi pozdravljamo zakon i propise. Međutim, teško da možemo u tako kratkom roku da nabavimo nove automobile. Iz prostog razloga što teško da je ko mogao da, baveći se taksiranjem, uštedi novca koliko je potrebno za automobil koji bi ispunio tražene uslove“, kaže taksista Mirsad Premtić.

Administrator Obradović kaže da i linijskim prevoznicima ubrzo ističu dozvole za relacije u gradskom autobuskom saobraćaju. „Kad je linijski prevoz u pitanju, moramo odabrati najbolje ponude kako bi gradski prevoz bio na visokom nivou, a potrebno je riješiti i problem prevoza za oko 70 učenika koji svakodnevno putuju iz Bijelog Polja u Berane i Andrijevicu“, kaže Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari