Obavljen pretres zbog dvoboja poslanika 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Na današnji dan, pre 110 godina, Mali Žurnal izvestio je građane o ishodu pretresa poslanika zbog dvoboja koji se odigrao nešto ranije tog leta.

Kako Mali Žurnal podseća, letos je  u Novom Sadu izbio dvoboj između dva srpska poslanika na crkvenom saboru, Mladena Pilića i dr. Žarka Miladinovića.

Pilić je zadao prvi udarac sabljom i ranio svog protivnika, ali kako svedoci nisu odregovali prekidanjem dvoboja, on je, nakon što je video Miladinovića krvavog, ispustio svoju sablju i uzviknuo „Stoj!“

Međutim, u tom trenutku je Miladinović priskočio svom protivniku Piliću i zadao mu tešku povredu, kako je ovaj bio bez odbrane, od koje se povređeni lečio nekoliko meseci.

Obavljen pretres zbog dvoboja poslanika 2
Foto: Screenshot Digitalna.nb.rs

Zbog te situacije skoro je bio izvršen sudski pretres. Posle saslušanja svedoka, državni tužilac je tražio da se pretres prekine dok se istragom ne ustanovi da li je Pilić ranjen nakon komande „Stoj!“ ili ne, jer će na osnovu tih rezultata državni tužilac tražiti veću kaznu.

Sud je usvojio ovu odluku, prenosi Mali Žurnal.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari