Obavljena prva minimalno invazivna baj-pas operacija na kucajućem srcu u Institutu u Sremskoj Kamenici 1Foto: Ministarstvo zdravlja

Tim kardiohirurga iz Kliničkog centra Srbije Danko Grujić i specijalizant Vojkan Aleksić izveli su zajedno sa kardiohirurzima iz Novog Sada prvu minimalno invazivnu baj-pas operaciju na kucajućem srcu, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Operacija je izvedena 23. avgusta na Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici i to je prva takva operacija izvedena u toj zdravstvenoj ustanovi.

Na programu je bio bolesnik star 76 godina, koji je ranije lečen stentovima od strane interventnih kardiologa,i sada posle nekoliko godina mu je urađena hirurška revaskularizacija,minimalno invazivnim pristupom.

„Operativni zahvat je protekao dobro, bolesnik je već aktiviran i sutra će biti otpušten na dalje kućno lečenje. Očekujemo njegov povratak svakodnevnim aktivnostima već za 10 dana. Čast je bilo biti gost Instituta u Kamenici, ustanovi duge i svetle tradicije u srpskoj kardiohirurgiji, nadamo se da ćemo saradnju naših kuća nastaviti. Kolegama iz Instituta stojimo na raspolaganju u daljem radu i usavršavanju iz minimalne invazivne baj-pas hirurgije”, naveo je Grujić.

Dodao je da je upravnik Klinike za kardiohirurgiju prof Lazar Velicki i njegov tim kardiohirurga napravio veliki iskorak u razvoju minimalne invazivne hirurgije srčanih zalistaka.

“To je veliki podsticaj za ostale kuće u regionu, i put koji moramo slediti u razvijanju ove oblasti koja predstavlja budućnost u lečenju najtežih srčanih bolesnika. Imamo podršku Ministarstva zdravlja i ministra Zlatibora Lončara, za razvoj novih procedura, i nabavku opreme za ove operacije, i na nama je da motivišemo mlađe kolege da se upuste u razvoj ove izazovne hirurške grane.To je oblast koja nije u potpunosti razvijena na svetskom nivou, i predstavlja dobru priliku da izdignemo srpsku kardiohirurgiju na jedan viši nivo, prepoznatljiv van granica naše zemlje“, rekao je dr Grujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari