Loznički narodni poslanik sa liste Demokratske stranke Mihailo Purić izjavio je da je dosadašnji rad potvrdio punu opravdanost otvaranja kancelarije koja građanima pomaže u rešavanju životnih pitanja.

– Otvaranjem kancelarije, posebno sam želeo da redovni susreti sa građanima doprinesu vraćanju poverenja u instituciju narodnog poslanika, a dosadašnji četvoromesečni rad i oko 400 neposredno obavljenih razgovora potvrđuju punu opravdanost tog nastojanja – rekao je Purić.

On je ocenio da su obraćanja građana pokazala da postoji izuzetno velika arogancija vlasti, nezavisno od njenog nivoa, a dosadašnje iskustvo ukazalo je i na moguće načine otklanjanja tog problema.

– Građanin često ne zna na koji način može da ostvari neko svoje pravo i zbog toga ima probleme, umesto da ga državni činovnik kome se obratio uputi kako može da reši svoje pitanje, koje po pravilu ima životnu važnost za pojedinca – smatra Purić.

Prema njegovom mišljenju, to ne bi trebalo da zavisi od dobre volje bilo koga ko obavlja javni posao, a to je svako kome je država poslodavac, nezavisno od toga da li mu je poverena činovnička ili politička uloga jer, kaže, građanin sve nas pojedinačno doživljava kao vlast.

– Ubeđen sam da će ova kancelarija tek dati rezultate, jer mislim da će i država, pre svega Narodna skupština, uvideti koliko je važno da poslanici provedu svoje vreme sa građanima umesto u nekim besomučnim raspravama na plenarnim zasedanjima – ocenio je Purić.

On je naveo da je u kancelariji u Loznici, uz poslanika, angažovano petoro mladih visokoobrazovanih ljudi, koji rade volonterski, ali stiču iskustva, posebno u odnosu sa ljudima i u kulturi dijaloga, što je posebno važno kada građanima treba ukazati na neosnovanost nekog zahteva.

– Građani ne traže protekciju ili privilegije nego se, najčešće, obraćaju za pomoć kada sami ne mogu da se izbore sa često nerazumnim administrativnim preprekama na koje nailaze kada treba da ostvare svoja svakodnevna, ali životno važna pitanja – rekao je Purić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari