Obdanište u Čantaviru posle 30 godina ponovo prima mališane 1Vrtić u Čantaviru, foto: Balint Pastor (zvanična Fejsbuk stranica, Dinovizija)

Pokrajinski zaštitnik građana Zoran Pavlović posetio je danas vrtić u Čantaviru, koji funkcioniše u okviru Osnovne škole „Janoš Hunjadi“, i poklonio deci knjige na mađarskom jeziku.

„Knjige za najmlađe na jezicima nacionalnih manjina predstavljaju sredstvo za očuvanje i širenje običaja, tradicije, kulture i istorije, zbog čega su veoma značajno sredstvo za očuvanje jezičkog, ali i nacionalnog identiteta“, rekao je zaštitnik građana, koji je nedavno pokrenuo ovu akciju darivanja knjiga.

Predsednik Skupštine grada Subotice Balint Pastor rekao je da su u proteklih godinu dana u ovom vrtiću realizovana značajna ulaganja.

“Obdanište je prošle godine postalo deo mreže vrtića, a uz finansijska sredstva iz Mađarske, obnovljena je zgrada u kojoj se više od 150 dece igra i uči. Sredstvima lokalne samouprave, u vrednosti od 1,2 miliona dinara, popravljen je i modernizovan sistem grejanja”, kazao je Pastor.

Obdanište u Čantaviru posle 30 godina ponovo prima mališane 2
Poseta vrtiću u Čantaviru, foto: Balint Pastor (zvanična Fejsbuk stranica, Dinovizija)

Dodao je da je krajem 2020. godine sa generalnom konzulkom Mađarske Esterom Čalokozi uručena i donacija u iznosu od pet hiljada evra, kojima je opremljena kuhinja ove ustanove.

Prema njegovim rečima, od oktobra prošle godine, posle 30 godina pauze, obdanište ponovo prima decu.

“Roditelji, koji nisu bili u prilici da se zaposle zbog čuvanja dece, sada mogu to učiniti”, istakao je Pastor.

Obnovu objekta je finansirao i Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine sa 12 miliona dinara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari