Nizom svečanosti Gimnazija u Pirotu ovih dana obeležila je veliki jubilej – 130 godina postojanja. Povodom jubileja iz štampe je izašla i publikacija „Novih deset godina – 1999 – 2009“. U analima je zapisano da su srpske vlasti najpre osnovale Trgovačko-zanatlijsku školu 1878. godine, ali je već naredne godine ona transformisana u gimnaziju.

U današnje zdanje škola se uselila 1907. godine. Sa dnevnikom u ruci njenim hodnicima prolazili su mnogi profesori koji su ostavili traga u naučnom i društvenom životu Srbije. U Gimnaziji su službovali i vaspitavali Stevan Sremac, Radoje Domanović, Jakov Jaša Prodanović, Kosta N. Kostić, Luj Adamič, profesori iz Rusije Evgenij Prutkov i Apolon Prokofjev…

Znameniti pisac Stevan Sremac službovao je u Pirotu dve godine, od avgusta 1881. godine do kraja leta 1883. godine. U pirotskoj gimnaziji predavao je srpski jezik, srpsku istoriju i geografiju. Interesantno je da je Stevan Sremac zbog lepe Piroćanke Jelene, kćeri pirotskog popa Pantelije Pančića, ostao neženja. Upamćeno je i osam uzbudljivih meseci mladog dvadesetdevetogodišnjeg visokoškolca Radoja Domanovića u Pirotu, od januara do oktobra 1895. godine. Njemu je u ovoj školi to bila prva služba. Predavao je srpski jezik u nižim i zemljopis u višim razredima. Pamti se i dan-danas Domanovićeva romansa, profesora početnika i mlade učiteljice Natalije Raketić i njegove zgode sa učenicima Gimnazije. Pamti se i njegovo prijateljstvo sa nešto starijim kolegom iz pirotske Gimnazije Jašom Prodanovićem, koji mu u Pirotu nalazi stan, uvodi ga u politički život, podstiče da piše „da ga ne bi preplavilo mrtvo palanačko more“ i koji ga u Staroj pirotskoj crkvi venčava sa Natalijom Raketić.

Direktorka škole Dragica Nikolić kaže za Danas da je iz ove ugledne škole poteklo mnogo državnih nagrada, saveznih i nagrada sa Olimpijada.

– Skandiralo se našoj gimnaziji u mnogim gradovima zemlje, ali i u dalekom Sankt Peterburgu, Antaliji u Turskoj, još daljem Singapuru gde su naši učenici osvajali značajne nagrade. Pre šest godina smo započeli projekat „Kreće se lađa francuska“ sa školom „Masion“ iz Klermon Ferana u Francuskoj, a godinu dana kasnije i projekat „Učenje bez granica“ sa školom pri Ruskoj ambasadi u Sofiji – kaže Nikolićeva.

 

Oni koje poznaje svet

Spisak učenika koji su osvajali nagrade na republičkim i saveznim takmičenjima i nagrade u svetu poduži je. Svi pamte Radeta Todorovića koji je pre više od dve decenije bio jedini učesnik na tri svetske matematičke olimpijade i osvojio bronzanu, srebrnu i zlatnu medalju. Ninoslav Penčić i Žarko Todorović su 1998. godine na BIOS olimpijadi u Sankt Peterburgu osvojili drugo mesto iz hemije.

Aleksandar Vacić bio je učenik generacije i dobitnik je mnogih nagrada iz matematike, hemije i fizike. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, magistrirao na Jelu u Americi gde sprema doktorat. Marko Pavlović studira astrofiziku na Matematičkom fakultetu u Beogradu. Kao gimnazijalac osvajao je brojne nagrade iz fizike, matematike i informatike. Milena Spasić je završila biohemiju na Hemijskom fakultetu u Beogradu, gde je i magistrirala, a u Barseloni sada sprema doktorat. Student generacije 2007/2008. na Medicinskom fakultetu u Nišu bio je Miloš Janković, takođe bivši učenik pirotske gimnazije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari