Pirot: Obeležavanje 140 godina od Berlinskog kongresa 1Foto: Z. Panić

Povodom obeležavanja 140 godina od Berlinskog kongresa, nezavisnosti Srbije i pripajanja Pirota Kneževini Srbiji, Udruženje istoričara Pirota organizuje predavanje “Pirot i berlinski kongres – pogled iz 21. veka“, ali je to samo jedna od aktivnosti obeležavanja ovih datuma.

Predavači su istoričari Davor Lazarević i Predrag M. Vidanović.

Predavanje se realizuje u okviru programa Pirotskog kulturnog leta i projekta “Pirot od turske kasabe do modernog grada – preko Berlina i Versaja“. Povodom obeležavanja 140 godišnjice od Berinskog kongresa i 100 godina od završpetka Prvog svetskog rata, grad Pirot priprema nekoliko zna~ajnih manifestacija.

Prema rečima gradonačelnika Pirota i predsednika Organizacionog odbora Vladana Vasića, povodom ovih značajnih datuma u srpskoj istoriji biće organizovano nekoliko značajnih manifestacija u gradu.

– U septembru će biti obeležena godišnjica proboja Solunskog fronta, u školama će biti časovi istorije, kao i komemorativna svečanost na srpskom i grčkom Vojničkmom groblju u Pirotu. Planirane su izložbe u saradnji sa Francuskim institutom, Ambasadom Francuske , Istorijskim arhivom i Muzejom Ponišavlja.Kruna svega će biti naučni skup koji će biti odr`an 12. i 13. oktobra- kaže Vasić.

Predsednik Društva istoričara Pirota Davor Lazarević kaže da je značajno što se Gradska uprava uključila u obeležavanja ovih značajnih datuma. Nau~ni skup “Pirot od turske kasabe do modernog grada – preko Berlina i Versaja“’organizuje se u saradnji sa filozofskim fakultetima u Beogradu, Nišu i Novom Sadu i SANU, kaže zamenik predsednika Skupštine grada Pirota Vladica Tošić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari