Povodom sedamdesete godišnjice Kladovskog transporta, u znak sećanja na tragičnu priču iz holokausta o jevrejskim izbeglicama iz Austrije i Slovačke koji su život izgubili u Srbiji na putu ka slobodi koja ih je čekala u Palestini, u Kladovu je u subotu počelo obeležavanje godišnjice Kladovskog transporta. Naime, tragično putovanje oko 1.200 Jevreja iz Nemačke, Austrije i Čehoslovačke trajalo je od 1939. do 1942. godine, a bekstvo Dunavom dovela ih je do Đerdapa i Kladova gde su na brodovima „Car Dušan“, „Car Nikola II“ i „Kraljica Marija“ proveli vreme od kraja 1939. godine do septembra 1940. godine, kada su ih šlepovima vratili u Šabac. Tragičan kraj podelili su sa Jevrejima Srbije u Šapcu, Zasavici, Sajmištu, Jajincima…

Povodom godišnjice Kladovskog transporta, najpre je u subotu veče u galeriji Doma kulture u Kladovu otvorena izložba slika ulja na platnu Mirjane Lehner na temu Kladovski transport, da bi najstariji jevrejski hor na svetu, srpsko-jevrejsko pevačko društvo „Braća Baruh“ iz Beograda sinoć održao koncert.

Davor Salom održaće danas predavanje o Kladovskom transportu kroz priču o porodici Rot iz Izraela koja je poreklom iz Goltza (Austrija) gde danas žive potomci preživelih Holokausta i koja je u traganju za svojim korenima posetila Kladovo i stratišta nemačkog genocida nad Jevrejima u Srbiji tokom Drugog svetskog rata. Po završetku predavanja biće položeni venci na spomenik žrtvama Kladovskog transporta na kladovskom keju. Spomenik jevrejskim žrtvama je darovan Kladovu 16. oktobra 2002. godine, nakon 62 godine u znak sećanja na stradale Jevreje i umetničko delo je umetnice jevrejskog porekla Mimi Bihaly Vučković iz Zemuna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari