Obeležavanje Dana oslobođenja Beograda: Održan tradicionalni marš "Besmrtnog puka" 1Foto: FoNet/AP

U okviru obeležavanja Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu danas je održan tradicionalni marš „Besmrtnog puka“ od Groblja oslobodilaca Beograda do Trga Republike, gde će biti izveden muzički program, uz učešće umetnika iz Srbije i Rusije.

Marš su predvodili počasni predsednik fondacije „Besmrtni puk“ i ministar u Vladi Srbije Nenad Popović, potpredsednik vlade Aleksandar Vulin, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, zamenik predsednika Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov, zamenik predsednika Državne dume Petar Tolstoj i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Tokom marša „Besmrtnog puka“ sa kamiona su puštane rodoljubive pesme, a iza kamiona su bili bajkeri „Noćni vukovi“ i članovi Udruženja kozaka u svojim tradicionalnim nošnjama.

„Besmrtni puk“ je pokret za očuvanje sećanja na stradale u Drugom svetskom ratu, a nastao je Rusiji pre 10 godina.

U današnjem maršu Besmrtnog puka, organizovanom povodom 80. godišnjice oslobođenja Beograda od nacističke okupacije, učestvovalo je između 4.800 i 5.000 građana, saopštio je Arhiv javnih skupova.

Procena je urađena analizom snimka Arhiva javnih skupova, na kojem se vidi da je mimohod pored merne tačke u Ruzveltovoj ulici trajao deset i po minuta, prosečnom brzinom od oko 470 ljudi za minut.

Današnji marš „Besmrtnog puka“ u Beogradu bio je najmasovniji do sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari