Obeležavanje Međunarodnog dana sećanja na preminule od AIDS-a 19. maja u Jugoslovenskoj kinoteci 1Foto: Shutterstock/Vita_Dor

Nacionalni centar za seksualno i reproduktivno zdravlje “Potent” u nedelju 19. maja u Jugoslovenskoj kinoteci (Kosovska 11) u 16.30 obeležiće Međunarodni dan sećanja na preminule od AIDS-a.

„Ovogodišnji memorijal imaće poseban značaj zbog odavanja počasti nedavno preminulom aktivisti Đurici Stankovu, koji je javno govorio o svom životu sa HIV-om, boreći se da naše društvo bude bez stigme i straha od side. Ovim filmom zajednica osoba koje žive sa HIV-om želi da oda počast izuzetnoj ličnosti koja je svojom dobrotom ostavila snažan utisak na sve koji su je poznavali i istrajnim zalaganjem zadužila sve pacijente u Srbiji“, izjavio je Bratislav Prokić, izvršni direktor Nacionalnog centra za seksualno i reproduktivno zdravlje “ Potent”

Prokić je istakao da nas Međunarodni dan sećanja poziva na solidarnost i podseća na uticaj HIV pandemije na pojedince, porodice i celokupno društvo.

Opominje nas da je potrebno tokom čitave godine otvoreno razgovarati o seksualnom zdravlju i unapređivati pristup prevenciji HIV-a, seksualnom obrazovanju, testiranju i lečenju, navodi se u saopštenju.

Prema rečima Prokića, od početka HIV epidemije do danas, u Srbiji je od posledica AIDS-a je preminulo 1200 osoba. AIDS je poslednji stadijum nelečene HIV infekcije koji se može sprečiti ranom dijagnostikom i lečenjem.

Zbog kasne dijagnostike ili prekida lečenja, od AIDS-a svake godine oboli između 30 i 70 osoba, a umre između 10 i 25.

Testiranje u Srbiji je besplatno i anonimno tokom cele godine, u svim zavodima i institutima za javno zdravlje, kao i u udruženjima građana.

Bratslav Prokić podsetio je da je od 20. do 27. maja Evropska nedelja testiranja i da će udruženje Potent otvoriti vrata za sve građane koji žele da se besplatno i anonimno testiraju na HIV, bez zakazivanja:

  • U Beogradu u četvrtak, 23. maja, od 12 do 16 časova i u petak od 17 do 20 časova, na adresi ul. Miloša Pocerca 30.
    U Kragujevcu u petak, 24. maja, od 17 do 20 časova, na adresi ul. Vojvode Putnika 58b.
    U Nišu u subotu, 25. maja, od 17 do 20 časova, na adresi ul. Stevana Nemanje 69.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari