Prigodnim aktivnostima u Domu Međuopštinske organizacije slepih u Požarevacu obeležen je Međunarodni dan invalidnih lica. Brojne goste iz srodnih organizacija širom Srbije na svečanosti tim povodom najpre je pozdravio Božidar Bojković, predsednik Međuopštinske organizacije slepih u Požarevcu, napominjući da se program obeležavanja sastoji od šahovskog turnira, promocije knjige „Zlatne tačke nikad naopačke“ i prezentacije specijalnog aparata namenjenog prepoznavanju boja.


Ispred Braničevskog upravnog okruga prisutnima se obratio načelnik Goran Petrović: – Obaveza svakog društva je da razvija humanizam i solidarnost i da vodi brigu o svim kategorijama građana, a naročito o kategorijama invalidnih lica i onima koji su u teškom socijalnom položaju. Naš zadatak je da im pomognemo da žive život dostojan čoveka. Meni je drago da Međuopštinska organizaija slepih u poslednje dve tri godine napreduje u svom radu, daje sve bolje i bolje rezultate. Sve naše opštine Braničevskog upravnog okruga su spremne da pomognu koliko mogu da ovaj rad Udruženja unapredimo, da rezultati budu još bolji. I ne samo to. Primetna je i spremnost da svi zajedno doprinosimo otklanjanju barijera koje su pred invalidima. Čini mi se da se, u saradnji sa nevladinim organizacijama, u poslednje vreme dosta čini na tom polju – rekao je Petrović.

Na skupu je govorio i Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije i svih invalidskih organizacija u Srbiji: – Sa ponosom i zadovoljstvom ističem činjenicu da je od 44 područne organizacije koje su u okviru Saveza kao krovne organizacije, Požarevac jedna od najboljih u Srbiji koju karakteriše kreativnost i animacija celokupnog članstva i dobra saradnja sa lokalnom samoupravom i širom društvenom sredinom. I upravo zahvaljujući toj saradnji ovde su rezultati evidentni i ja čestitam, ne samo Dan organizacije invalida, već i na uspesima koje ova organizacija postiže. Danas obeležavamo Dan invalida, ali ja mislim da ova kategorija građana zaslužuje pažnju, ne samo tokom jednog dana u godini, već svake sekunde, svakog minuta. Neophodna je permanentna pažnja kako bi se ovi ljudi osećali ravnopravnim članovima društva – rekao je pored, ostalog Stošić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari