Saša Janković, zaštitnik građana, predao je juče predsedniku parlamenta Nebojši Stefanoviću izveštaj koji prati sprovođenje Strategije za unapređenje položaja Roma. On je napomenuo da je položaj te populacije još uvek težak i da je potrebno raditi na unapređenju njihovog ekonomskog položaja i zapošljavanju.

Janković je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Skupštini Srbije naveo i da u odnosu na period od 2009. godine kada je doneta Strategija načinjen izvestan pomak, da su Romi dobili mogućnost da koriste zdravstveno osiguranje, da budu uključeni u sistem obrazovanja, ali da je najmanji napredak zabeležen u zapošljavanju romske populacije.

Predsednik parlamenta Nebojša Stefanović istakao je da treba raditi na rešavanju problema prosjačenja romske dece, kao i da je moguće da u toj oblasti dođe do izmene zakona. On je istakao da se prema toj deci treba odnositi kao prema žrtvama, a ne kao prekršiocima zakona.

Predsednik Odbora za ljudska prava parlamenta Meho Omerović, rekao je, da su Romi najugroženija kategorija stanovništva, a da je izveštaj zaštitnika građana rendgenski snimak stanja i da sadrži konkretne preporuke koje je potrebno sprovesti.

Petrušić: Ljudska prava se krše

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić izjavila je da je Srbija poslednjih godina znatno napredovala u zaštiti i unapređenju ljudskih prava, ali se ta prava i dalje svakodnevno krše. Povodom međunarodnog Dana ljudskih prava, Petrušić je u pisanoj izjavi navela da su pripadnici manjinskih zajednica izloženi različitim oblicima diskriminacije. „Ovo se, pre svih, odnosi na Rome, LGBT, osobe sa invaliditetom, starije, osobe sa zdravstvenim problemima i druge ranjive i marginalizovane grupe. Nedavni incidenti oko azilanata, samo su potvrdili koliko je visok nivo ksenofobije i netrpeljivosti prema drugima i drugačijima“, upozorila je Petrušićeva.

Drvo života i slobode u niškom zatvoru

Niš – Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava predstavnici niškog Centra za ljudska prava posadili su juče drvo života, slobode i mira u krugu Kazneno-popravnog zavoda u Nišu. Oni su osuđenicima poklonili stotinu primeraka Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, koju su Ujedinjene nacije usvojile 10. decembra 1948. godine.

– Osuđenici su marginalizovana kategorija ljudi koja je isključena iz društva. Kada njihova prava budu poštovana, onda smo malo bliže očekivanjima koja su imali tvorci Univerzalne deklaracije – rekla je koordinatorka Centra Lidija Vučković, uz zahvalnost direktoru niškog KPZ Aleksandru Grboviću što je omogućio ovakvo obeležavanje Međunarodnog dana ljudskih prava unutar zatvorskih zidina.

Grbović, koji je na čelo KPZ došao u martu ove godine, kazao je da nova zatvorska uprava nastoji da renovira ustanovu, poboljša uslove zatvaranja, maksimalno radno angažuje osuđenike i racionalno posluje. On je kazao da je KPZ sam renovirao Odeljenje posebnog nadzora, na šta je utrošeno 16 miliona dinara, a da osuđenici upravo obnavljaju Crkvu svetog Stefana, koju je zatvoru 1934. godine poklonio kralj Aleksandar Karađorđević. Z. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari