Širom sveta juče je obeležen 10. decembar, Dan ljudskih prava, a jedan od najviših nebodera na svetu, Empajer stejt bilding u Njujorku, bio je osvetljen plavom bojom u čast 35 godina rada organizacije za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (HRW).


UN su pozvale zemlje članice da intenziviraju napore u promovisanju i zaštiti ljudskih prava i dostojanstva svih. Ujedinjene nacije su 10. decembra 1948. godine usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima koja garantuje da su svi ljudi rođeni slobodni, s jednakim dostojanstvom i pravima.

Evropska unija je zabrinuta zbog povećanog nivoa zastrašivanja, nasilja i cenzure sa kojima se suočavaju mediji i borci za ljudska prava u mnogim zemljama sveta, navela je u saopštenju šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton.

„Naše misli danas su sa svima koji su na meti progona, jer oni brane ljudska prava. EU će nastaviti da nudi nepokolebljivu podršku za ljudska prava i demokratiju, i one koji se za njih bore“, rekla je Eštonova.

Ona je podsetila da se ove godine obeležava 20 godina od Svetske

konferencije o ljudskim pravima u Beču, na kojoj je usvojena Bečka deklaracija i Akcioni program, „koji su potvrdili univerzalnost svih ljudskih prava i odveli do istorijskog napretka u njihovoj promociji i zaštiti“. Eštonova je dodala da se na današnji dan obeležava i 20. godišnjica formiranja Kancelarije visokog komesara UN, i čestitala je visokoj komesarki Navi Pilaj zbog njene „lične posvećenosti i ogromnom radu njene kancelarije na očuvanju ljudskih prava širom sveta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari