Obeležen Dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda 1Foto: Svetislav Milojković

U Starom dvoru u Beogradu danas je obeležen međunarodni Dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda otvaranjem izložbe „Trenutak menja sve“ i odavanjem pošte minutom ćutanja poginulima u saobraćajnim nesrećama.

Gradski menadžer Goran Vesić je rekao da grad obnavljanjem, modernizacijom i izgradnjom saobraćajne infrastrukture daje svoj doprinos većoj bezebdnosti saobraćaja.

On je precizirao da je izgrađeno 200 kilometara ulica i 11.500 kvadratnih metara trotoara.

Posebno je ukazao na 156 zona usporenog saobraćaja oko škola i na akciju „Đaci vas mole, usporite pored škole“, dodavši da se mnogo očekuje i od novog zakona o bezbednosti saobraćaja.

Direktor policije Vladimir Rebić je rekao da je i ovo momenat da se zapitamo da li smo i koliko učinili da se poboljšaju uslovi i ukupan ambijent koji će poboljšati bezebednost sapobraćaja.

Broj poginulih i povređenih manji je nego prethodnih godina, ali niko ne može biti zadovoljan dok postoji ijedna žrtva saobraćajnih nesreća, naveo je Rebić.

Prema njegovim rečima, na putevima Srbije početkom devedestih je bilo i 2.000 žrtava, da bi se taj broj sada smanjio na oko 600 godišnje.

Direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević je navela da godišnje na putevima širom sveta pogine oko milion i po ljudi, da se svakih šest sekundi desi jedna saobraćajna nezgoda, na svaka dva minuta život izgube tri osobe, a na svaka četri minuta pogine jedno dete.

Prema njenim rečima, broj žrtava mopedista smanjen za 17 odsto, biciklista 20 odsto, a u autobusima za 71 odsto.

Kako je rečeno, u 2016. godini u Srbiji je u saobraćajnim nesrećama poginulo 607 osoba, a oko 20.400 ljudi je povređeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari