Centralna proslava Dana vojske Srbije, koja se od ove godine slavi na godišnjicu početka Drugog srpskog stanka, održana je juče u Leskovcu.

„Srpska vojska spremna je da odgovori na sve rizike, izazove i pretnje, jer se poslednjih godina profesionalizovala, modernizovala i uvela evropske standarde“, poručio je iz Leskovca ministar odbrane Dragan Šutanovac. On je objasnio da cilj vojnih reformi „ponovno uspostavljanje partnerstva i savezništava sa evropskim državama i evropskim vojskama“.

Svečanosti u Leskovcu prisustvovala je i vd predsednika Srbije Slavica Đukić Dejanović i načelnik generalštaba VS Ljubiša Diković. Diković je juče ocenio da je „vojska sposobna da odgovori na sve bezbednosne izazove sa kojima se susreće Srbija, ali da najbolji način da se jedna država odbrani jeste da se postara da je niko ne napadne“.

U Takovu, gde je na Cveti 1815. Miloš Obrenović, potonji srpski knez, podigao Drugi srpski ustanak 197. godišnjica ovog događaja obeležana je polaganjem venaca i odavanjem pošte srpskim junacima. Vence je položio ministar unutrašnjih poslova i predsednički kandidat SPS Ivica Dačić. „Neopterećeni prošlošću, s optimizmom gledamo u budućnost, koja će Srbiji doneti priključenje evropskoj porodici naroda što je u prethodnim vekovima predstavljalo jednu od osnovnih težnji srpske političke i intelektualne elite“, rekao je Dačić, prenosi Fonet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari