Na inicijativu Rudarsko-topioničarskog basena Bor, a uz podršku lokalne zajednice i saglasnost Univerziteta, 1961. godine u Boru je formiran Rudarsko-metalurški fakultet sa ciljem da školuje kadrove iz oblastu rudarstva i metalurgije prevashodno za kombinat bakra, ali i čitavu zemlju.

Ta prva generacija brojala je 298 studenata, što je bio znak da je načinjen pravi potez. Danas, pola veka kasnije, diplome borskog Tehničkog fakulteta ima više od 2.000 inženjera koji su radili ili rade u borskom basenu, ali i po čitavoj Srbiji, državama nekadašnje Jugoslavije i u inostranstvu.

– Fakultet je bio i ostao svojevrsna barijera za odlazak mladih ljudi iz ovog kraja i zbog toga zaslužuje posebnu pažnju lokalne zajednice i regionalne privrede – rekao je dekan Tehničkog fakulteta Milan Antonijević na svečanoj akademiji povodom jubileja ove visokoškolske ustanove. On je naglasio da se na fakultetu se pored nastavne aktivnosti, odvija i naučnostručni rad koji se ogleda u izradi brojnih projekata za potrebe privrede.

– Fakultet ima akreditovana četiri studijska programa na akademskim studijama isto toliko programa na master studijama, a tri akreditovana programa na doktorskim studijama – ukazao je Antonijević.

Svečanoj akademiji upriličenoj povodom jubileja prisustvovali su brojni gosti, među kojima je bio i rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević.

– Teško je razdvojiti Tehnički fakultet od RTB. Fakultet je i formiran da se stvori kadar koji će biti konkurentan na svetskom tržištu i koji će od RTB Bor načiniti svetsku kompaniju, kadar koji će doprineti razvoju Bora, regiona i Srbije – rekao je Kovačević navodeći da za razliku od prethodnog dolaska u Bor pre deset godina, sada vidi da je ovo grad koji je počeo da živi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari