Obeležen proboj Logora na Crvenom krstu u Nišu: Prvo organizovano bekstvo iz konc- logora u Drugom svetskom ratu 1Foto: Niška Gradska opština Crveni krst

Polaganjem venaca i opelom danas je obeležena 81. godišnjica proboja Logora na Crvenom Krstu u Nišu, koji je bio prvo organizovano i veliko bekstvo zarobljenika iz nacističkih logora za vreme Drugog svetskog rata.

Grupa od 147 logoraša iz sobe broj 12 je na današnji dan počel proboj, a slobode se dočepalo njih 105.

„Dok stojimo ovde pred strašnim tragovima nečoveštva, fašističkih i nacističkih neljudi, nikad ne smemo da prestanemo da naglašavamo istinu da su u ovom i u ostalim logorima na našim prostorima i širom Evrope u oba svetska rata i tokom NATO agresije na srpski narod, stradali nevini ljudi. Ako zaćutimo i dozvolimo zaborav strašnog stradanja srpskog i drugih naroda, samo zato što su druge vere, običaja i kulture, onda ćemo iznova izgubiti slobodu i postati saučesnici”, rekao je Momčilo Jović, predsednik Opštinskog odbora SUBNOR-a opštine Crveni Krst.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kazala je da je ovaj logor, kako je rekla, naša velika rana i večna opomena o ljudskoj mržnji, kao i svedok da je privrženost idealima jača od prirodnog instinkta ili nagona za životom.

“Juriš bosih, golih i izmučenih zatvorenika na žice, na kojima je ostalo njih 42, bila je i zanavek ostala poruka pokolenjima. Najveća sreća su nezavisnost i sloboda”, kazala je ona.

Obeležavanju proboja logora prisustvovali su pripadnici romske i jevrejske zajednice, vrhovni rabin jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel, predsednik Skupštine grada Niša Boban Džunić, predsednici gradskih opština i pripadnici vojske i policije.

Kroz ovaj koncentracioni logor, formiran 1941. godine, prošlo je oko 30.000 zatočenika, a oko 10.000 njih iz tog logora i drugih zatvora u gradu streljano je na Bubnju kod Niša.

Kompleks nekadašnjeg koncentracionog logora „Crveni krst“ danas je Memorijalni kompleks „12. februar”, a od 1979. godine je spomenik kulture od izuzetnog značaja.

 Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari