Obeležena 90. godišnjica od ubistva prvog jugoslovenskog kralja Aleksandra Prvog Ujedinitelja 1foto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ)

Parastosom, koji je služio episkop šumadijski Jovan (Mladenović) i državnim odavanjem počasti na Oplencu, u crkvi svetog Đorđa, žadužbini kralja Petra Prvog Karađorđevića, kao i tematskom izložbom u Muzeju Jugoslavije u Beogradu danas je obeležena 90. godišnjica od ubistva kralja Aleksandra prvog Ujedinitelja.

Počast prvom jugoslovenskom kralju odali su članovi Kraljevskog doma Karađorđević sa prestolonaslednikom Aleksandrom na čelu, predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, ministar za rad Nemanja Starović…

Na Oplencu je danas otkrivena i osveštana bista kralja Aleksandra Prvog, a Vučević je večeras trebalo da prisustvuje i otvaranju izložbe „Čuvajte (mi) Jugoslaviju“ u Muzeju Jugoslavije, bivšem Memorijalnom centru Josipa Broza u Beogradu.

Premijer Vučević i više ministara iz njegovog kabineta ocenili su juče da „pucnji u Marselju bili prvi pucnji Drugog svetskog rata“, ponavljajući reči prestolonaslednika Aleksandra iz intervjua koje je dao povodom devet decenija od ubistva njegovog dede.

Vladar, državnik, vojskovođa i diplomata, prvi Srbin koji je leteo avionom, tvorac Male Antante i Balkanskog saveza, kralj Aleksandar Prvi ubijen je 9. oktobra 1934. u Maselju, tokom državne posete Francuskoj, tačno 10 meseci posle sklapanja Balkanskog saveza koji je između Jugoslavije, Grčke, Rumunije i Turske potpisan 9. februara 1934. u Beogradu.

Kralj uoči puta u Francusku nije ozbiljno shvatio upozorenja domaćih bezbednosnih službi, kao ni francuske vlasti koje je Beograd obavestio o pripremi atentata.

Prvi jugoslovenski kralj sahranjen je 18. oktobra u kripti crkve svetog Đorđa na Oplencu, besedu je držao tadašnji episkop ohridsko-bitoljski Nikolaj (Velimirović). Opštenarodna žalost za kraljem trajala je pola godine.

Francuska policija je od uhapšenih atentatora dobila priznanje da iza svega stoje Ante Pavelić i Eugen Kvaternik, ali je zvanični Rim odbio njihovo izručenje, dok je Musolini ubedio Pariz i London da Italija nema ništa sa kraljevim ubistvom.

Venci od Marselja do Lisičjeg potoka
Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski je u ime Vlade Srbije položila venac u Marselju na mestu gde je pre 90 godina u atentatu ubijen kralj Aleksandar Prvi. Na svečanosti u Marselju govorio je i Kristof Mirman, prefekt francuskog regiona Provansa-Alpi-Azurna obala i Buš-du-Ron, prenosi agencija Beta. Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić poštu kralju Aleksandru Prvom odao je kod Kraljeve česme u Lisičjem potoku, na mesti gde je, kako mnogi spekuliši, tajno sahranjen vođa Ravnogorskog pokreta i vrhovni komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini general Dragoljub Mihailović. Šapić je juče najavio da će se lično postarati da Savska ulica u Beogradu dobije ime prvog jugoslovenskog kralja.

Princ Filip za kraljev spomenik u Beogradu
Princ prestolonaslednik Filip Karađorević  je saopštio da spomenik njegovom pradedi kralju Aleksandru Prvom treba podići u Beogradu. „Pre 90 godina hicima udruženih fašista, nacista i komunista, usmrćen je njihov najveći neprijatelj…Nije pitanje ko ga je ubio već ko je dozvolio da bude ubijen? Ko ga je žrtvovao? Ko je platio danak krvlju našeg kralja? Ostaje pitanje za saveznike i prijatelje. Od ovog događaja pokrenut je talas koji je promenio svet, a mračne ideologije, osokoljene smrću najvećeg neprijatelja, nezadrživo su gutale države, ljude i kulture“, poručio je, između ostalog, preko društvenih mreža princ prestolonaslednik Filip.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari