Na jučerašnjoj, grčkoj ceremoniji obeležavanja 90. godišnjice proboja Solunskog fronta, ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da Srbija svoj interes vidi u demokratskoj i razvijenoj Evropi i podsetio da je „Srbija tada videla svoj interes u jakoj i slobodnoj Evropi.

Evropa je tada videla svoj interes u jakoj i slobodnoj Srbiji. Od tada, što se tiče Srbije, ništa se nije promenilo“. Obeležavanje godišnjice operacije savezničkih snaga Velike Britanije, Francuske, Italije, Srbije i Grčke u Prvom svetskom ratu, održano je kod spomenika poginulima na Solunskom frontu u Polikastru na severu Grčke.

Ministar je, ističući da je obaveza svakog društva da čuva tradicije i neguje uspomene na svetle događaje iz prošlosti, rekao da je žrtva predaka za slobodu bila bezmerna i da na nju treba biti ponosan. Šutanovac je položio venac na spomenik poginulim na Solunskom frontu, kao i na bistu tadašnjeg premijera Srbije Nikole Pašića, a prethodnog dana je to učinio na srpskom groblju u Solunu.

U sklopu obeležavanja 90. godišnjice proboja Solunskog fronta vence su položili i predstavnici Ministratsva za rad i socijalnu politiku u vladi Srbije, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Francuske Žan Mari Bokel i predstavnici Grčke.

Solunski front probijen je u ofanzivi koja je počela 15. septembra 1918. godine, a strategijski proboj završen je izbijanjem srpske vojske na Vardar, 20. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari