U centru grada, pored spomenika srpskom vojniku Čika Miti juče je u Vranju obeležena stotrideseta godišnjica oslobođenja grada od 422 godine dugog ropstva pod Turcima. U presudnoj borbi poginula su 122 srpska vojnika, dok je 229 oficira ranjeno. Pred više stotina građana, pred spomenikom oslobodiocima od turske okupacije, vojnici Četvrte brigade Kopnene vojske Srbije koja nastavlja tradiciju Prvog pešadijskog puka knjaza Miloša Velikog i 78.

U centru grada, pored spomenika srpskom vojniku Čika Miti juče je u Vranju obeležena stotrideseta godišnjica oslobođenja grada od 422 godine dugog ropstva pod Turcima. U presudnoj borbi poginula su 122 srpska vojnika, dok je 229 oficira ranjeno. Pred više stotina građana, pred spomenikom oslobodiocima od turske okupacije, vojnici Četvrte brigade Kopnene vojske Srbije koja nastavlja tradiciju Prvog pešadijskog puka knjaza Miloša Velikog i 78. motorizovane brigade, otpevali su srpsku himnu Bože pravde.
– Ovo je najveći praznik u devet vekova dugoj istoriji Vranja i zato je on za nas izuzetno značajan – rekao je obraćajući se prisutnim građanima gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić.
Danas će u Garnizonu VS u Vranju biti otvorena spomen soba posvećena operaciji oslobođenja Vranja. Komandant Četvrte brigade Kopnene vojske Srbije pukovnik Milosav Simović tim povodom izjavio je za Danas da samo čuvanjem tradicije i unapređenjem evropskih integracija vojska Srbije u ovom regionu može da nastavi svoju mirnodopsku misiju, ali i pokaže spremnost da očuva mir u regionu.
Centralnim ulicama Vranja juče je posle skoro tri decenije prodefilovao orkekstar VS iz Niša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari