U manastiru Rukumija u selu Bradarac u subotu su se okupili pripadnici kozačke vojske kako bi obeležili slavu Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja. Reč je o kozacima iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, koji pripadaju ogranku Centralne kozačke vojske Ruske Federacije. Sa njima su bili i kozaci iz Rusije, Belorusije i Kazahstana, kao i bajkeri iz ruskog udruženja „Noćni vukovi“.

– Naša kozačka stanica, koja obuhvata Srbiju, Republiku Srpsku i Crnu Goru, osnovana je na Svetog Savu, pa smo taj dan uzeli za našu, kozačku slavu. Međutim, obeležavamo i današnju slavu, jer nam je to prilika za okupljanje i druženje. Slavimo je baš u ovom manastiru, jer ga smatramo svojim duhovnim centrom – kazao je ataman kozački pukovnik Vojislav Vidaković.

Ceremonija je otpočela svetom liturgijom u manastirskoj crkvi, koju je služio otac Simeon, a nastavila se postrojavanjem kozaka ispred manastirske kapije. Nakon intoniranja kozačke himne, smotru kozaka i primanje raporta izvršio je ataman Vojislav Vidaković, zatim je sve njih, kao i prisutne vernike i goste, blagoslovio otac Simeon.

Nakon postrojavanja i davanja raporta, usledili su prigodni govori i dodela priznanja najzaslužnijim pripadnicima kozačke vojske. Pošto se istog dana obeležavao i praznik Sveti Aleksandar Nevski, nakon ove ceremonije održan je i svečani kozački molitveni ručak. Ceremoniju postrojavanja kozaka pratili su brojni vernici i gosti iz raznih krajeva Srbije i iz inostranstva, što se videlo i po registracijama stotinak automobila parkiranih ispred manastirskih zidina.

Vežbanje

Pre zvaničnog postrojavanja pred atamanom kozaci su vežbali u šumarku pored manastirske porte. Njih tridesetak, među kojima su bile i četiri dame, u više navrata strpljivo je izvršavalo komande zamenika atamana. Sa njima su vežbali i kozaci zaduženi za nošenje zastava – srpske, ruske i kozačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari