U Americi je juče obeležena sedmogodišnjica terorističkih napada u kojima je život izgubilo gotovo 3.000 ljudi.

Minutom ćutanja, kojih je juče bilo četiri, ukazana je pošta ljudima koji su živote izgubili kada su se četiri putnička aviona srušila na Kule bliznakinje, zgradu Pentagona i u polje u Pensilvaniji. Američki predsednik Džordž Buš otvorio je novi memorijalni centar u Pentagonu, u okviru kojeg je smešteno 184 klupe sa imenima žrtava. „Najgoreg dana u američkoj istoriji zabeleženi su najhrabriji poduhvati“, izjavio je Buš, kojem je ovo poslednje obeležavanje godišnjice terorističkih napada u svojstvu predsednika zemlje. „Predsednik razmišlja o 9/11 gotovo svakog dana, kada se budi i odlazi na spavanje“, izjavila je sekretar za štampu Bele kuće Dana Perino.

Predsednički kandidati, demokrata Barak Obama i republikanac Džon Mekejn, posetili su nultu tačku u Njujorku, gde je gradonačelnik Majkl Blumberg otvorio komemorativni skup, gde su se okupile i porodice stradalih. U zajedničkom saopštenju predsedničkih kandidata navodi se da su nultu tačku posetili u znak zahvalnosti svima onima koji su pomogli tokom i nakon napada, kao i vojnim snagama koje se još uvek bore za svoju zemlju. „Ostavićemo politiku po strani i nastojati da zajedno povratimo jedinstvo, odamo počast svim stradalim Amerikancima i saučestvujemo u bolu njihovih porodica i prijatelja“, navodi se u saopštenju.

ekejn je takođe održao kratak govor u Šanksvilu u Pensilvaniji, u blizini mesta gde se pre sedam godina srušio avion, zajedno sa ostalim visokim zvaničnicima i rođacima 40 putnika i pripadnika posade aviona koji su ovde izgubili živote. Obama je za jučerašnji dan planirao i ručak u Njujorku s bivšim predsednikom Bil Klintonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari