Obeleženo 150 godina od podizanja zrenjaninske katedrale 1Foto: Wikipedia

U Zrenjaninu je obeleženo 150 godina od podizanja rimokatoličke katedrale, koja je posvećena Svetom Ivanu Nepomuku.

Gradnja crkvenog zdanja, koje krasi gradski trg, trajala od 1863. do 1868. godine. Svečanom misom i u prisustvu vernika, biskupa, sveštenika i predstavnika verskih zajednica, lokalne samouprave i institucija, obeležen je ovaj vredan jubilej. U svom govoru biskup zrenjaninski, dr Laslo Nemet, naveo je da je svečanost značajna za celu zajednicu.

– Ova crkva je relativno mlada, ali stoji na istom mestu na kome je u poslednjih sedam stotina godina uvek stajala katolička crkva, uz manji period kada je ovde bila džamija, koja je nakon oslobođenja grada od Turaka, ubrzo bila preuređena u katolički hram. Pre tačno 150 godina kada je gradnja hrama završena, crkva je otvorila vrata svim vernicima i građanima. Zrenjaninska katedrala nije samo spomenik kulture, nego je i mesto gde se susrećemo sa zajednicom, rekao je biskup dr Ladislav Nemet.

Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, predstavnik Kancelarije za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Gavrilo Grban, apostolski nunciusi Luciano Suriani i Philippo Colnago, beogradski nadbiskup i mitropolit Stanislav Hočevar, grkokatolički egzarh dr Đura Džudžara i biskupi iz Segedina, Temišvara, Subotice i Srema. Svečanosti je prethodila adaptacija katedrale, zamena krsta i tornja, kao i izložba na gradskom trgu posvećena izgradnji hrama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari