Lideri albanskih političkih partija, u prvom redu Jonuz Musliju, predsednik Pokreta za demokratski progres (PDP), smatraju da izgradnja spomen-parka u Oraovici pripadnicima Oslobodilačke vojske za Bujanovac, Preševo i Medveđu (OVPMB) predstavlja „samo potvrdu borbe albanske nacionalne zajednice na jugu Srbije za sopstvenu slobodu“.

– Na ovaj način zaokružujemo priču i o veku nezavisnosti Republike Albanije, ali i pokazujemo da poštujemo odluke referenduma iz 1992. godine o pripajanju Bujanovca, Preševa i Medveđe Kosovu, i ja tu ne vidim ništa loše – rekao je Musliju za Danas.

Selo Oraovica je za Albance na jugu Srbije „selo otpora“. U međuetničkim sukobima početkom 2001. godine ovde je poginulo više pripadnika OVPMB koji su koristili strateški položaj da sa područja Kosova mogu da prebace ljudstvo i oružje na područje Preševa i Bujanovca.

Za Bakija Redžepija, dopisnika Radio-televizije Kosova (RTK) sa juga Srbije, izgradnja ovog spomen-obeležja sa imenima 28 pripadnika OVPMB je pre svega odluka lokalnih vlasti i Organizacije veterana, kao podsećanje na postojanje OVPMB.

– U ovoj situaciji to ne vidim kao bilo kakvu provokaciju, jer morate da znate da je do međuetničkih sukoba na jugu Srbije došlo pre svega zbog otpora Albanaca režimu Slobodana Miloševića. To je određeni doprinos i promenama u Srbiji, te ne vidim da ovo predstavlja nekakav protivzakonski akt – kaže za Danas Redžepi.

Sličan stav ima i urednik najposećenijeg portala preševa.com, na albanskom jeziku za ovo područje, Driton Salihu, koji uz to dodaje i da je bilo „problema sa određenjem lokacije, ali da je na kraju ipak prihvaćeno da spomenik bude u Oraovici“.

Dačić traži uklanjanje spomenika OVPBM

Beograd – Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je juče da odnosi u regionu nazaduju ali da će Srbija voditi politiku „hladne glave“ i pozvao Albance da iz centra Preševa uklone spomenik poginulim pripadnicima terorističke OVPBM. „Tabla mora da bude uklonjena i bolje je da je sami uklone. Mi nemamo dilemu da su Preševo i Bujanovac deo Srbije. Neka to kaže i međunarodna zajednica jer nemoj sutra da bude ‘prekomerna upotreba sile’“, rekao je Dačić. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari