Stotinak manjinskih akcionara HUP Balkan negodovali su ispred hotela „Beograd“ u centru Leskovca, nezadovoljni prilikama u kolektivu u kome je većina provela skoro ceo radni vek. Međutim, obezbeđenje većinskih akcionara nije im dozvolilo ulazak u hotel „Beograd“, kako bi „u normalnim uslovima“ održali sastanak i doneli konkretne zaključke, koje je predočio novinarima Grujica Ivković, predsednik Upravnog odbora manjinskih akcionara.

 – Iako imamo 30 odsto vlasništva HUP Balkan obespravljeni smo, pa smo hteli da se dogovorimo kako da sadašnje stanje razrešimo. Jedan od naših predloga je da većinski vlasnici preuzmu naše akcije ili pak da se izvrši podela objekata Balkana – ističe Ivković.

Manjinski akcionari Hotelsko-ugostiteljskog preduzeća Balkan, kolektiva koji je decenijama predstavljao simbol grada, uputili su protest nadležnim republičkim institucijama zbog velikih nevolja u sprovođenju privatizacije. Prema računicama ovih akcionara, među kojima je dosta vrhunskih majstora koji su proneli glas leskovačkog roštilja, Ugostiteljsko preduzeće Balkan prodato je za 1,03 miliona evra, a njegova realna vrednost je dvadeset puta veća.

Grujica Ivković, predsednik Upravnog odbora manjinskih akcionara Balkana, smatra da je u pitanju loša privatizacija koja ima nesagledive posledice ne samo za kolektiv, nego i za sam grad. Nekadašnji radnici Balkana od 3. novembra 2007. godine, kada je promenjena struktura kapitala njihove firme, odnosno prodat Balkan, preživljavaju najteže dane i gotovo svi su poveli sudski spor tražeći namirenje višemesečnih zarada, uplatu doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje, kao i isplatu otpremnina.

Prema slovu kupoprodajnog ugovora, većinski vlasnik trebalo je da uloži u razvoj Balkana nekoliko miliona evra, a ocena manjinskih akcionara je da su investicije simbolične.

Milionska potraživanja

U ovom trenutku u depandansu motela Atina, koji je takođe deo Balkana, nalaze se izbeglice, kojima je to jedini krov nad glavom. Takođe, šezdesetak radnika koji su radili u Balkanu poseduju i izvršna sudska rešenja, ali ništa nije urađeno da se isplate njihova višemilionska potraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari