U ataru sela Turekovca, nedaleko od Leskovca, minulog vikenda počela je da radi ZOO higijenska služba JKP Komunalac i privremeno prihvatilište za pse lutalice, uz investiciju lokalne samouprave veću od 3,5 miliona dinara. Za pse lutalice, ali i mačke, koje se takođe često mogu videti kako šetaju ulicama grada, obezbeđeno je 200 mesta u tridesetak boksova.

U ataru sela Turekovca, nedaleko od Leskovca, minulog vikenda počela je da radi ZOO higijenska služba JKP Komunalac i privremeno prihvatilište za pse lutalice, uz investiciju lokalne samouprave veću od 3,5 miliona dinara. Za pse lutalice, ali i mačke, koje se takođe često mogu videti kako šetaju ulicama grada, obezbeđeno je 200 mesta u tridesetak boksova. Psi lutalice iz naselja Dubočica koji su prvi dopremljeni u prihvatilište za desetak dana, posle specijalne procedure, biće vraćeni vlasnicima ili Leskovčanima koji žele da brinu o njima.
Desetak radnika JKP Komunalac na posebnoj obuci u Kraljevu osposobljeno je za hvatanje pasa lutalica, ali i drugih životinja. Za početak, akcija hvatanja pasa ostvarivaće se u blizini škola, dečjih vrtića, bolnica i drugih prometnih objekata. Direktor JKP Komunalac Dejan Cvetković ističe da su radnici potpuno pripremljeni za ovaj nimalo lak posao, a u tzv. trijažnom odeljenju prihvatilišta za pse lutalice već ima desetak novih stanara. Doktor veterine Dalibor Mitić, šef ZOO službe, ističe da će svaki pas biti obeležen mikro čipom, sterilizovan i vraćen vlasniku, dok će agresivni psi, ako tako procene odgovarajuće stručne službe, biti podvrgnuti eutanaziji. Leskovački „Komunalac“ je dobio i prvo specijalno vozilo za hvatanje pasa lutalica, za šta je lokalna samouprava izdvojila 170. 000 dinara. Dugoročno rešenje za pse lutalice biće posebna zgrada na lokaciji Željkovac, budućoj savremenoj deponiji čija je gradnja započela.
Prema proceni ZOO službe Komunalca ulicama grada i u prigradskim mestima šeta oko dve hiljade pasa lutalica! Ove godine ozlede od ujeda pasa lutalica zadobilo je više od 150 žitelja grada na Veternici. Najviše su stradale starije osobe, bolesni, ali i đaci ovdašnjih škola. Nedavno, u toku jednog dana, psi lutalice su napali desetoro građana!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari