Prema projektu pošumljavanja i izgradnje vetrozaštitnih pojaseva za ovu godinu u opštini Novi Bečej počela je sadnja 22.000 sadnica. Lokalna samouprava je dobila sredstva od Pokrajinskog sekretarijata za privredu, vodoprivredu i šumarstvo, za pošumljavanje sedamnaest hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, nakon čega je sprovedena javna nabavka za sadni materijal i zaštitnu mrežu. Akciju pošumljavanja sprovodi JP „Komunalac“.

– Reč je o tri velike parcele koje ćemo pušumiti, dve u katastarskoj opštini Novi Bečej i jedna u katastarskoj opštini Kumane. Obezbedili smo 2.000 sadnica topole i 20.000 sadnica hrasta lužnjaka. U toku je sadnja topole, koju planirano da završimo za dva dana u delu atara Ljutovo. Optimalni rokovi za sadnju se bliže kraju, planiramo da što pre završimo i sadnju hrasta lužnjaka, na još dve predviđene parcele. Jedna je kod Arače, dok se druga nalazi u Kumanačkom ataru. Bliži nam se i akcija podizanja vetrozaštitnih pojaseva, koji treba da budu podignuti u svim atarima opštine, objašnjava Miloš Zvekić, direktor JP „Komunalac“.

Mladice sade radnici JP „Komunalac“ u saradnji sa ljudima iz Lovačkog udruženja i zaposlenima u poljočuvarskoj službi. O načinu i rasporedu sadnje, kao i o zaštiti sadnica, brinu stručnjaci javnog preduzeća „Komunalac“.

– Pripremamo zemljište, donosimo svežu zemlju koju stavljamo u sadnu rupu, pošto je u ovom delu zemlja, kada izbušimo rupu, dosta slatinasta, glinovita i lepi se. Ovih dana nas očekuje sadnja 10.000 sadnica hrasta lužnjaka na potezu kod Arače i 10.000 u katastarskoj opštini Kumane. Nadam se da ćemo uspeti u najkraćem roku da završimo posao. Kasnije imamo negovanje zasađenog materijala, što podrazumeva redovnu međurednu obradu i zalivanje sadnica, objašnjava pejzažni arhitekta Sofija Blažin.

Krajem prošle godine u opštini Novi Bečej posađeno je 1.400 sadnica cera, koje je finansirala opština Novi Bečej u delu atara Rudina – Jatov. Kako najavljuju, akcija pošumljavanja će se nastaviti i sledeće godine kada će biti pošumljeni delovi pored puta, u potezu Novi Bečej – Novo Miloševo – Bočar i potez Novi Bečej – Kumane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari