Zajedničkim oncertom kulturno-umetničkih društava i ansambala iz Srbije ,Rumunije, Bugarske i zemalja nekadašnje Jugoslavije, u selu Jabuka na granice prema Crnoj Gori, u opštini Prijepolje održana je šesta Smotra izvornog narodnog stvaralaštva „Mostovi Balkana“.

Organizatori ove smotre bili su Dom kulture i opština Prijepolje, a pokrovitelj je Ministartsvo kulture Republike Srbije. Opštinu Kučevo predstavljao je Folklorni ansambla Centra za kulturu „Veljko Dugošević“ spletom vlaških igara iz Homolja i igrama iz Kladova. Svojim nastupom kučevljani su predstavili narodne običaje, pesmu igru i tradiciju ovog kraja,pa i su pobrali aplauze od mnogobronih posetioca ove manifestacije. To je bila i prilika da igrom i pesmom najave održavanje 45. Smotre izvornog narodnog stvaralaštva „Homoljski motivi“ koja će se održati u Kučevu od 27. avgusta do drugog septembra ove godine.

Program Festivala je tradicionalno narodno pevanje, višeglasje i muziciranje na tradicionalnim instrumentima. Tradicionalna narodna nošnja neizostavan je deo folklora, pa su izvođači nastupili u karakterističnim nošnjama iz svog kraja. Igrom, izvornom muzikom, bogatom nošnjom uvežbanošću u nastupu svi učesnici Šeste smotra izvornog narodnog stvaralaštva „Mostovi Balkana“ oduševili su više hiljada prisutnih građana iz regiona i Srbije. Na svim dosadašnjim nastupima i koncertima, a bilo ih je oko pedesetak, ljubitelji folklora iz raznih krajeva Srbije u kojima je ovaj ansambl gostovao, kao i Kučevljani, imali su priliku da na delu vide deo stvaralaštva iz bogatog programa ansambla koji je i jedan od nosioca negovanja tradicije folklora i naših narodnih običaja,u gradu na Peku, kažu u Centru za kulturu „Veljko Dugošević“ u Kučevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari