Minutom ćutanja pred spomenikom Večna vatra, molitvama i polaganjem venaca vojnicima koji su poginuli tokom rata od 1992. do 1995. juče je u Sarajevu obeležen Dan Bosne i Hercegovine.


Praznik je ove godine, kao i ranijih, obeležen na nivou BiH i Federacije BiH. Za Republiku Srpsku 1. mart predstavlja uobičajeni radni dan. Oko 65 odsto glasača izašlih na referendum 1. marta 1992. opredelilo se za BiH kao „nezavisnu državu svih njenih građana i jednakih naroda“.

Među delegatima koji su položili vence pred spomenikom Večna vatra bio je i član Predsedništva BiH Željko Komšić koji je rekao da je BiH postala država mnogo pre 1992., ali da nije imala sreće pošto su je strani osvajači okupirali nekoliko puta. Bosna je, rekao je Komšić, opstala kao država, i na političarima je da je učine normalnom državom uz sve što to podrazumeva.

Komentarišući činjenicu da se Dan nezavisnosti BiH ne obeležava u svim delovima zemlje, Komšić uzrok toga vidi u postojanju politika koje „ovaj i slične datume žele da opstruišu, što im omogućava i trenutni ustavni sistem“.

– Tu nema elementarne logike. Kažete da poštujete i priznajete državu u kojoj živite, a ne slavite i ne obeležavate njen Dan nezavisnosti. Opet je u pitanju ta nesrećna politika koja jednostavno neće ovu zemlju da postavi na normalan način kao sve ostale zemlje. Očigledno je da će biti potrebno mnogo više vremena da te stvari dođu u normalu – zaključio je Komšić.

Cveće je juče položeno i na grobljima Kovači i Lav, memorijalu posvećenom deci ubijenoj u Sarajevu tokom opsade, te na spomen-obeležju na Trgu ZAVNOBIH u Sarajevu. U ime SDA čestitku građanima povodom praznika uputio je Bakir Izetbegović, član Predsedništva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari