Usled nestašice kombinovane petovalentne vakcine, deca koja su započela vakcinaciju mogu da je nastave vakcinama koje su dostupne domovima zdravlja. Stručnjaci tvrde da je prelazak sa jedne na drugu vrstu vakcine potpuno bezbedan, kao i da su obezbeđene dovoljne količine cepiva za mališane.


Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je nestašica petovalentne vakcine na tržištu Srbije uzorkovana „nemogućnošću renomiranih farmaceutskih kuća Glakso Smit Klajn i Sanofi Paster, koje su ujedno i jedini svetski proizvođači ove vakcine registrovani u našoj zemlji, da snabdeju tržište kako naše zemlje, tako i zemalja regiona“.

Šefica odseka za imunizaciju u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Goranka Lončarević rekla je da je zbog nestašice petovalentnih vakcina „Batut“ obezbedio dovoljne količine vakcina koje se centralizovanim putem nabavljaju i distribuiraju i koje su dostupne u domovima zdravlja. Ona je za RTS naglasila da sva deca koja su započela imunizaciju kombinovanom petovalentnom vakcinom mogu da nastave sa vakcinama koje su dostupne u domovima zdravlja „u predviđenim vremenskim intervalima, sa kojima će biti upoznati pedijatri“.

Nadležni iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Republičke stručne komisije održali su juče sastanak zbog nestašice petovalentnih vakcina.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je „posle sastanka prosleđeno stručno-metodološko uputstvo za lekare, kao i uputstvo za roditelje“.

Za razliku od Srbije, u Hrvatskoj i u Republici Srpskoj nema nestašica petovalentnih vakcina koje se daju deci kao zaštita od difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize i hemofilus influence tipa B.

Direktor Batuta: Vakcine potpuno bezbedne

– Vakcine za decu koje su sada dostupne u domovima zdravlja apsolutno su bezbedne i sigurne, a zaštita tih vakcina nije nimalo lošija od petovalentne, rekao je direktor Instituta „Dr Milan Jovanović – Batut“ Dragan Ilić. „Ovim ni na koji način neće biti ugroženo zdravlje i bezbednost deteta i nema razloga za uznemirenost roditelja“, rekao je Ilić na konferenciji za novinare u Beogradu. Prema njegovim rečima, Institut Torlak ima dovoljnu količinu starih vakcina, te će sva deca biti vakcinisana.

Kritika Ministarstva zdravlja

Portal Bebac optužio je u otvorenom pismu Ministarstvo zdravlja zbog nestašice petovalentnih vakcina za decu, navodeći da je to pokazatelj odnosa države prema deci. „Višestrukim menjanjem odluke o početku primene novog kalendara imunizacije, po kom bi sva deca bila vakcinisana petovalentnim vakcinama, doveli ste do situacije da se sada ne zna na kakvu zdravstvenu zaštitu građani mogu da računaju. Stvorili ste paniku među roditeljima, koji sada na sve načine pokušavaju da dođu do vakcina, a vama kao profesionalcima u oblasti zdravstva je sasvim sigurno jasno da neadekvatnim transportom vakcine može biti ugroženo zdravlje dece koja je prime“, navodi se, između ostalog, u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari