Obijena biblioteka u Krnjači: Ništa nije ukradeno, ali je demolirano sve unutar nje 1Privatna arhiva

Ogranak biblioteke „Milutin Bojić“ u Krnjači demoliran je, najverovatnije od strane maloletnih huligana. Iz biblioteke nisu ništa izneli, ali su skoro u potpunosti uništili sve što je bilo unutar nje.

U nedelju uveče, nešto posle ponoći, grupa momaka od 15 do 20 godina provalili su u prostor ove biblioteke, tako što su jedan prozor slomili, a drugi otvorili.

Unutar biblioteke su premeštali knjige, koje su nekoliko meseci ranije takođe bile predmet vandalizma, objašnjava direktor biblioteke „Milutin Bojić“, Jovica Krtinić.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели MOJ – BEOGRAD (@moj_beo_grad_)

Provalnici knjige nisu uzeli, niti bilo šta drugo iz biblioteke, razbacane su svuda po podu, a on smatra da motiv nije bila krađa, već iskazivanje besa.

– Da li su isti ili neki drugi u pitanju ne znamo, ali je sada događaj snimljen kamerom, nakon čega su se oni razbežali. Ovaj objekat inače ne radi već pet godina, jer je bio neuslovan za rad, ali su te knjige bile na svom mestu do pre jedno tri meseca kada se dogodila prva krupnija provala, kaže Krtinić.

Obijena biblioteka u Krnjači: Ništa nije ukradeno, ali je demolirano sve unutar nje 2
Privatna arhiva

Smatra da je ovo samo nastavak toga, očekuju epilog od strane policije jer postoje snimci kojima se počinioci mogu identifikovati, za razliku od prethodnog puta kada nikakvih dokaza nije bilo.

U biblioteku je četiri puta do sada provaljivano, a zaposleni su više puta popravljali prolaze i prozore kroz koje su vandali ulazili.

– Nažalost, imamo mlade ljude koji nemaju pametnija posla da sebi organizuju vreme sem da upadaju u biblioteku i uništavaju knjige, navodi Krtinić.

Površine biblioteke su ispisane grafitima, što takođe traje već godinama.

Krtinić podseća da su sličan slučaj imali i pre par meseci u jednom njihovom objektu u Kotežu, kada su nepoznate osobe upale u biblioteku preko krova pijace u ovom beogradskom naselju.

Prozori su takođe bili porazbijani, police oborene, a knjige pobacane. Od policije nisu dobili nikakav epilog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari