Boračke organizacije, predstavnici lokalne samouprave, delegacije iz 14 opština Crne Gore i Srbije iz kojih su učestvovali borci u Pljevaljskoj bici i brojni građani polaganjem vijenaca i komemoracijom obilježili su godišnjicu prvodecembarske bitke.


To je bilo podsjećanje na dan kada je oko 4.000 boraca crnogorskog partizanskog odreda pokušalo da oslobodi Pljevlja od italijanskog fašističkog okupatora. Komemoraciji su ove godine pored članova boračkih organizacija prisustvovale delegacije rukovodstava boračkih organizacija Crne Gore i Komunističke partije Crne Gore. Nakon intoniranja himne, predstavnici lokalne samouprave, boračkih organizacija Pljevlja i drugih gradova, delegacije parlamentarnih stranaka Pljevalja i građani položili su vijence i cvijeće na kriptu spomenika na Stražici. Vidoje Despotović, predsjednik Organizacije boraca NOR-a Pljevlja, podsjetio je prisutne na značaj pljevaljske bitke.

– Svako naše okupljanje, pa i ovogodišnje, prožeto je razmišljanjem i podsjećanjem na istorijsku i borbenu prošlost našeg naroda, uvijek ispunjeno sjećanjima na teško robovanje ali i slavne borbe žrtvovanja da se izađe iz robije i obezbijedi sloboda naroda. Ovo je posebno bilo izraženo u Drugom svjetskom ratu u borbama protiv fašizma, tog zla koje je htjelo da ovlada svijetom u kojem bi neki narodi bili uništeni , rekao je Despotović. Minutom ćutanja odana je pošta svim palim za slobodu, a predsjednik opštine Pljevlja, Mirko Đačić istakao je da su 1. decembar i bitka za Pljevlja po mnogim istoričarima sinonimi najveće bitke protiv fašizma tokom 1941. godine.

„U noći između 30 novembra i 1. decembra 1941 godine, u napadu na Pljevlja koji je neprijatelju dojavljen i kojeg je očekivao, poginulo je 236 boraca crnogorskog partizanskog odreda, oko 250 je ranjeno, a u danima nakon bitke okupator je strijeljao 159 građana Pljevalja. Stradali su u borbi za bolje i pravednije društvo, za zajedničke ideale svih građana. Prvodecembarske žrtve NOR-a obavezuju na nezaborav i vječnu zahvalnost“, istakao je Đačić.

U komemoraciji su, prigodnim recitalom, učestvovali učenici Gimnazije.

Ispred delegacije građana i boračkih organizacija prisutnima se obratio predstavnik iz Berana. U ime Udruženja boraca NOR-a i antifašista Pljevlja i SUBNOR-a Crne Gore obratio se Goran Čavić. Veliki broj građana i ove godine došao je da svojim prisustvom uveliča obilježavanje prvodecembarske bitke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari