Bezbednosni stručnjaci smatraju da je neophodno saopštiti detalje u vezi s budućim Regionalnim humanitarnim centrom u Nišu, kako bi se sprečile spekulacije o tome da će pomenuti centar prerasti u rusku vojnu bazu.



Kako objašnjavaju, Rusija je još 2003. godine pokazala da ne prepoznaje svoj interes u vojnom prisustvu na Balkanu, kada je povukla sve jedinice sa Kosova i Metohije. Pojedini analitičari sumnjaju i da će humanitarni centar u Nišu ikada biti izgrađen i ocenjuju da je otvaranje ovog centra zapravo predizborna kampanja pojedinih stranaka.


Ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu i ministar policije Ivica Dačić istakli su da ovaj centar neće predstavljati „nikakvu rusku vojnu bazu na Balkanu, niti mesto iz kojeg bi Moskva špijunirala američki antiraketni štit u Rumuniji“.

General Vojske Jugoslavije u penziji Ninoslav Krstić kaže za naš list da treba javno da se kaže koji su ciljevi i zadaci te buduće baze u Nišu.

– Za sada nema puno informacija o tom centru, tako da to navodi ljude na pomisao da se nešto krije. Moramo znati precizno koji su zadaci i ciljevi tog centra. Oblast civilne odbrane i zaštite, obuhvata, na primer, i protivterorističku borbu. Ukoliko taj centar bude celovit, to bi teorijski značilo da bi i ruske antiterorističke jedinice mogle biti u tom centru. Takođe, civilna zaštita obuhvata i zaštitu komunikacija u zemlji. Treba objasniti građanima da li će i to možda biti jedan od zadatka tog centra – objašnjava Krstić.

On dodaje da izgradnju tog centra povezuje sa ruskim interesima na Balkanu.

– Podsetiću vas da se planira da ovde prođe njihov gasovod, kao i da Rusija ima gorko iskustvo sa svojim gasovodom u Ukrajini. Niko ni na Zapadu ni na Istoku ne bi uložio novac ako nema korist – ističe Krstić.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže za naš list da zasad nema nagoveštaja da će centar u Nišu postati vojna baza.

– Motiv izgradnje centra je prevashodno ekonomski, jer bi u kriznim trenucima, kao što je bio požar u Turskoj, bilo omogućeno da se jeftino pristupi angažovanju pri gašenju požara – objašnjava Radić.

On dodaje da smatra da je baza dobra ideja za rusko ministarstvo za vanredne situacije, jer će iz baze u Nišu moći da reaguje jako brzo bilo gde u Mediteranu, a biće ujedno i smanjeni troškovi „dolaska“ iz Rusije u ovaj reon. Naš sagovornik podseća i da Rusija ima posebne mogućnosti kada je reč o helikopterima i avionima, koji su namenjeni za vanredne situacije, jer se radi o izuzetno skupim letelicama, koje retko koja mala država može da kupi.

Radić dodaje i da bi bilo neobično da se izgradi neka baza u Nišu kako bi se Rusija vojno vraćala „na mala vrata“ u Srbiju. On navodi da je Rusija jasno pokazala 2003. godine da ne prepoznaje svoj interes u vojnom prisustvu na Balkanu, kada je te godine povukla sve jedinice sa Kosova i Metohije.

Zoran Dragišić, profesor Fakulteta za bezbednost, kaže za naš list da ne veruje da će humanitarni centar u Nišu biti izgrađen, kao i da je reč o predizbornoj kampanji pojedinih stranaka.

– Činjenica je i da se priča o tom centru uvek pojavi kad, na primer, dolazi Medvedev ili kada se približavaju izbori, tako da to podseća na beogradski metro. To je samo još jedna priča, kao i ona o Južnom toku, odnosno prašina u očima glasača pre izbora – ističe Dragišić. On naglašava da ne veruje da će taj centar biti izgrađen na kraju, „jer da bi se postavila ruska baza u Srbiji, mora da postoji jaka saglasnost političkih elita Srbije i Rusije oko tog pitanja, kao i da se pokažu zubi SAD, za šta oni nemaju hrabrosti“.

– Ukoliko SAD kaže da se ukloni taj centar, to će biti i urađeno – naglašava profesor Fakulteta za bezbednost.

Na pitanje da li taj centar može da postane osnova za rusku vojnu bazu, Dragišić kaže da u slučaju da bude izgrađena, to nije isključeno, jer Ministarstvo za vanredne situacije Ruske Federacije ima velike vojne efektive, između ostalog, ima avijaciju i helikoptere.

– Nije reč samo o civilnoj zaštiti, tako da bi realno mogao taj centar da postane vojna baza. Mislim da neko ima tu ideju – objašnjava Dragišić.

Centar u bivšoj vojnoj kasarni

Niš – Regionalni humanitarni centar za reagovanje u vanrednim situacijama biće isključivo civilni i humanitarni i nema govora da će on predstavljati rusku vojnu bazu, rekao je juče za naš list Žarko Ranković, niški većnik koji je resorno zadužen za reagovanje u vanrednim situacijama. Kako nezvanično saznajemo, sedište Centra moglo bi biti u bivšoj vojnoj kasarni „Stevan Sinđelić“, u blizini aerodroma. Ranković objašnjava da će u privremenom sedištu Centra biti isključivo stručnjaci našeg i ruskog ministarstva za vanredne situacije i da bi u njemu trebalo da se organizuje i obuka za ronioce, spasioce iz ruševina, tragače za nestalima. Z. M.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari