Objavljena lista najmoćnijih pasoša: Kako stoji srpski? 1Foto: Shutterstock/kmfdm1

Kompanija Henli i Partners ponovo je objavila rangiranje svetskih pasoša. U odnosu na januar ove godine, putni dokument naše zemlje popeo se sa 37. na 34. poziciju među 199 posmatranih pasoša država i teritorija.

Henli promoviše svoj Passport index kao originalno i najautoritativnije rangiranje, a ključni kriterijum jeste broj destinacija koje vlasnik pasoša može da poseti bez potrebe da pribavlja vizu, piše Forbes.

Da je srpski pasoš 34. u svetu ipak treba uzeti sa rezervom jer brojne pozicije deli više zemalja. Primera radi, na najnovijoj listi drugo mesto dele pasoši pet država, a treće pasoši njih sedam.

Zbog takvog načina rangiranja, iako je Srbija zvanično na 34. mestu, ispred nas su zapravo pasoši čak 71 države tako da smo negde oko trećine tabele, a ne u samom vrhu.

Podaci pokazuju da smo ovu poziciju zaslužili jer naši građani mogu da uđu u 140 država bez vize ili vizu mogu dobiti na granici.

Takođe, Srbija je dosta daleko od razvijenijih zemalja regiona. Tako je najbolje plasirana Grčka koja je šesta odnosno 22. ukupno. Sledi Mađarska koja s još nekoliko država deli sedmu poziciju, ali je faktički 24.

Kada je reč o bivšim jugoslovenskim republikama najbolja je Slovenija na 10. poziciji (35. ukupno sa 184 zemlje u koje njeni građani mogu da idu bez vize), a odmah iza je Hrvatska na poziciji 11. Visoko kotirani su i rumunski i bugarski pasoš koji dele 14. poziciju.

Nešto lošije od Srbije su Crna Gora i Severna Makedonija (dele 41. poziciju na listi odnosno 81. ukupno, sa 128 destinacija dostupnih bez vize). Albanija i Bosna dele 43. poziciju sa 123 destinacije bez vize, a u ukupnom rangiranju su na 89. mestu od 199 država i teritorija.

Inače, društvo Srbiji prave Dominika, Makao, Peru, Tajvan, El Salvador, Gvatemala, Kolumbija, sa sličnim brojem teritorija kojima njihovi građani mogu da pristupe bez viza.

 

Metodologija

Henli i partners su novu listu objavili pre dva dana. Kako je objašnjeno u njihovoj metodologiji, ažurira se na mesečnom nivou tako da se pozicije menjaju i unutar iste kalendarske godine. Rangiranje obuhvata 199 različitih pasoša i 227 destinacija.

Podatke prikupljaju od Međunarodne uprave za vazduhoplovni transport (IATA) i to je osnova indeksa, koji se dopunjava i proverava na osnovu javno dostupnih podataka, izvora vladinih podataka, kao i podataka velikih medijskih kuća. Pomno se prate i eventualne promene politika oko viza.

Pasoši dobijaju jedan poen za svaku destinaciju gde nije potrebna viza, a poen mogu da dobiju i ako na ulasku u zemlju može da se pribavi viza, boravišna dozvola ili elektronska potvrda.

Međutim, ako je viza potrebna ili ako mora da se dobije pre polaska, skor je nula.

Iako Evropska unija i Velika Britanija uvode novu vrstu elektronske autorizacije, Henli će put evropske zemlje ipak posmatrati kao „visa-free“, nasuprot zemljama koje odobravaju vizu elektronskim putem. To objašnjavaju činjenicom da EU to ne smatra vizom i da autorizaciju moraju da prođu samo građani zemalja kojima nije potrebna viza za ulazak na teritoriju unije.

Singapur prvi

Prvi put pasoš Singapura se izdvojio na vrhu liste. Prethodnih godina ili delio prvo mesto s Japanom ili je bio drugi. Građani Singapura bez vize mogu na 195 destinacija. Iza su Nemačka, Japan, Francuska, Italija i Španija sa skorom 192. Na začelju je Avganistan sa samo 26 bezviznih destinacija za putovanje (jedna manje nego pre šest meseci i najniži broj otkad postoji indeks), a malo bolji su Sirija, Irak, Jemen i Pakistan.

Najveći napredak ostvarili su Ujedinjeni Arapski Emirati s čijim pasošem je 2006. kada je objavljen prvi indeks moglo da se putuje na samo 33 destinacije bez vize, a sada na čak 185 zbog čega je sada ova država ušla u Top 10.

„Opšti trend u poslednje dve decenije ide kao većoj slobodi putovanja, a globalni prosek destinacija na koje putnici mogu da idu bez viza gotovo je dupliran sa 58 u 2006. na 111 u 2024”, uizjavio je Kristijan Kelin, predsednik Henli i Partners i kreator indeksa pasoša. „Međutim, jaz u globalnoj mobilnosti između onih na vrhu i dnu indeksa je sada veći nego što je ikada bio, jer građani prvoplasiranog Singapura mogu da putuju na 169 destinacija više bez vize u odnosu na građane Avganistana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari