Objavljena QS rang-lista najboljih svetskih visokoškolskih ustanova: Gde su univerziteti iz Srbije? 1Arhivska fotografija Autor: Stefana Savić

Četiri državna univerziteta iz Srbije našla su se na nedavno objavljenoj QS rang-listi najboljih svetskih visokoškolskih ustanova.

QS rangiranje univerziteta obuhvata preko 1.500 institucija iz 105 sistema visokog obrazovanja.

Najviše rangiranih institicija je iz SAD – 197, a slede Velika Britanija sa 90 i kontinentalna Kina sa 71.

Kriterijumi koji su korišćeni za sastavljanje liste su bili akademska reputacija, reputacija poslodavaca, odnos nastavnika i studenata, citiranost fakulteta, međunarodna istraživačka mreža, izgledi za zapošljavanje, održivost…

Koji su najbolji svetski univerziteti?

Na prvom mestu QS liste je MIT – trinaestu godinu zaredom, a iza njega su Imperial Koledž iz Londona i Univerzitet Oksford.
Na četvrtom mestu je Harvard, na petom Kembridž, a slede Stanford, ETH Cirih, Nacionalni univerzitet Singapura, Londonski univerzitetski koledž i Kalifornijski institut za tehnologiju.

Kako su rangirani univerziteti iz Srbije i regiona?

Najbolje plasirani univerzitet iz naše zemlje je Beogradski, koji je ove godine zauzeo poziciju između 731. i 740. mesta, što je za nijansu lošije nego u prethodnom rangiranju kada je bio od 721. do 730. mesta.

Univerzitet u Novom Sadu je zadržao prošlogodišnju poziciju i nalazi se u grupi visokoškolskih ustanova od 1.001. do 1.200 mesta, a promena nema ni za Niški univerzitet koji je od 1.201. do 1.400 mesta.

U toj grupi je sada i Univerzitet u Kragujevcu koji beleži skok, budući da je lane bio u grupi 1.401+.

Što se tiče univerziteta iz regiona, Univerzitet u Ljubljani je 596. na rang-listi, Sveučilište u Zagrebu u grupi od 651. do 660, a Univerzitet u Mariboru od 901. do 950 mesta.

Univerzitet u Sarajevu je od 1.001. do 1.200 mesta.

Osiječki univerzitet „Jospi Juraj Štrosmajer“, Univerzitet u Rijeci i Univerzitet Primorska plasirali su se u grupu između 1.200 do 1.400 mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari