Objavljeni ovogodišnji dobitnici novinarskog priznanja "Slađana Veljković" 1Prvi laureati (2019), Foto: Dušan Pešić/Danas

Stručni žiri četvrtog konkursa za novinarsku nagradu „Slađana Veljković“ izabrao je dobitnike u tri kategorije, pošto je pregledao 49 televizijskih i štampanih radova koji su ušli u najuži izbor, od ukupno 55 pristiglih.

Nagrada za najbolju reportažu, prema broju bodova članova žirija, pripala je Jeleni Ilić iz Smedereva za reportažu „Svirao sam s Rajka i Lepog Caneta…“.

U najužem izboru za nagradu bile su reportaže Danila Kocić iz Leskovca („Kako sam postala kraljica pčela“) i Slađane Tasić iz Vladičinog Hana („Nikola je poslednji đak u školi“).

Nagrada za najbolji uređivački rad u lokalnim medijima, jednoglasnom odlukom članova žirija, pripala je Željku Milojeviću iz Smedereva, uredniku portala SDCafe.rs.

U ovoj kategoriji u konkurenciji za nagradu bili su uređivački radovi Nenada Blagojevića iz Aranđelovca na sajtu „Priče sa dušom“ i Danila Kocića iz Leskovca na portalu Medija centar Leskovac.

U konkurenciji za novinarski poduhvat žiri je jednoglasno odlučio da nagradu dodeli novinarki Ruži Helać iz Novog Sada, za serijal televizijskih reportaža pod zajedničkim naslovom „Zelena patrola na delu“.

U istoj kategoriji u najužem izboru za nagrade bili su Jelena Ostojić iz Beograda (priča „Marina ima Daunov sindrom…“) i Anđela Zec iz Novog Sada (serija priča na portalu Akademska beba).

Žiri je radio u sastavu: predsednik Momčilo Popović iz Beograda, šef deska u Večernjim novostima, i članovi Radoman Irić, slobodni novinar iz Vranja, i predstavnik udruženja organizatora.

„Hvala svim učesnicima konkursa koji su, u ovom teškom vremenu po novinare i novinarstvo, poslali mnogo sjajnih radova“, kaže Jelena Stojković, novinarka koja je ujedno i predsednica Upravnog odbora Centra za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) iz Vranja.

U sve tri kategorije, pored statue, čiji je autor Negovan Jovanović, suprug Slađane Veljković, dobitnicima pripadaju i novčane nagrade koje će biti dodeljene početkom septembra.

Posle kompanija Britiš Ameriken Tobako (2019), Alfa Plam (2020) i Knauf Insulejšn (2021), ove godine nagrade pobednicima je obezbedila Koka-kola HBC Srbija.

Slađana Veljković (1970–2011): Živela i stradala sa junacima svojih reportaža

Slađana Veljković (1970–2011) novinarsku karijeru započela je 1994. godine, kada su osnovane Novine „Vranjske“. U toj redakciji je pomerala granice novinarstva i izrasla u vrsnog novinara i urednika. Živela je i stradala zajedno sa junacima svojih reportaža, ne libeći se da njima podseća institucije i državu na njihove obaveze i javni interes koji je bio njen novinarski pokretač i inspirator. Od sredine 2008. godine, kao vrstan majstor novinarskog zanata, postala je dopisnica Večernjih novosti, u kojima je, za samo tri godine, ostavila neizbrisiv trag o ljudima iz Pčinjskog okruga i sa juga Srbije. Ovom nagradom, njene kolege, prijatelji i porodica žele da sačuvaju sećanje na nju i njeno novinarsko delo.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari