U Memorijalnom spomen parku na Čačalici u toku je obnova i rekonstrukcija spomenika Streljanim rodoljubima od 1941.-1944.godine i Spomen kosturnice crvenoarmejcima iz Rusije Ukrajine i Belorusije palim u borbi za oslobođenje Požarevca 1944.godine.

U okviru ovih radova biće uređeno i spomen obeležje streljanim Jevrejima u Drugom svetskom ratu. Spomenici se obnavljaju na osnovu inicijative Braničevskog upravnog okruga i projekta koji je uradio Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture u Smederevu koji pokriva područja Braničevskog i Podunavskog okruga. Načelnik Braničevskog upravnog okruga, Goran Petrović kaže da su to najveća i najznačajnija spomen obeležja u Braničevskom kraju, ali da su bila mnogo oštećena delovanjem podzemnih voda.

– Ti spomenici podignuti su pre pola veka, a Spomen obeležje streljanim rodoljubima osim što je bio napukao pretila je i opasnost od njegovog prevrtanja i tu su izvedeni obimni građevinski podzemni radovi postavljanjem specijalnih armatura na stabilizaciji spomenika. Kada su spomenici građeni nije se dovoljno proučilo delovanje podzemnih voda na Čačalici ali sa ovim poslovima spomenici su ojačani, ispeskareni i u julu kada budu predati zasijaće punom belinom kao u vreme gradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari