Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić boravio je u jednodnevnoj radnoj posjeti Pljevljima. Tokom boravka posjetio je Medžlis Islamske zajednice Pljevlja, a potom i predsjednika opštine Pljevlja Mirka Đačića. Na sastanku kod predsjednika opštine razgovarano je o nastavku radova na izgradnji haremskog zida Husein pašine džamije. Sastanku su prisustvovali i predsjednik Skupštine opštine Pljevlja Tarik Gadžović, predsjednik Odbora za sanaciju Husein pašine džamije Đorđe Džuverović, sekretar za društvene djelatnosti Mersudin Halilović i predstavnici Islamske zajednice Pljevlja.


Na predlog predsjednika Odbora za sanaciju Husein pašine džamije, odlučeno je da se u narednih nekoliko dana uputi pismo o namjerama svim potencijalnim donatorima sa odgovarajućim propratnim aktom kako bi se obezbijedila finansijska sredstva da se radovi na izgradnji preostalog dijela haremskog kamenog zida i uređenju dvorišnog prostora Husein pašine džamije u Pljevljima što prije nastave. Učesnici sastanka su izrazili spremnost da ulože maksimalan napor da radovi budu okončani kvalitetno i brzo..“Uz uključivanje privrednih subjekata, države, a nadam se i nekih međunarodnih organizacija i ambasada planirane poslove ćemo završiti i brže i kvalitetnije. Podrška sa tih adresa i od svih dobronamjernih pojedinaca je i korisna i neophodna, a opština Pljevlja će među prvima povući konkretne poteze obezbjeđivanjem sredstava u skladu sa usvojenim Akcionim planom“, rekao je predsjednik pljevaljske opštine Đačić.

Reis Fejzić je uz zahvalnost svima, posebno predsjedniku Odbora za sanaciju Husein pašine džamije Đorđu Džuveroviću, na do sada izvedenim radovima i iskazao svoju i zainteresovanost Mešihata da se planirani radovi što prije nastave i završe. „Zadovoljstvo mi je i posebno me raduje što smo danas bili u prilici da pričamo o rokovima završetka radova započetih prije nekoliko godina. Koristim priliku da se zahvalim i svim privrednim subjektima koji su pomogli da dođemo do ovog i da nastavimo radove i posebno hvala predsjedniku Đačiću i rukovodstvu opštine koji su iskazali spremnost da se radovi uspješno i kvalitetno završe“, kazao je Fejzić.

Sanacija Husein pašine džamije počela je 2006. godine uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture i tokom trogodišnjih radova izvršena je konstruktivna sanacija objekta, uz sanacione i konzervatorsko restauratorske radove na džamiji i šadrvanu kao i spoljašnjem uređenju. Izgrađen je i dio haremskog kamenog zida dužine 77 metra sa kapijom. Preostali su poslovi na izgradnji oko 130 metara ogradnog zida, uređenje sjeveroistočnog ulaza i dvorišta ovog, po mnogima, najljepšeg i najznačajnijeg spomenika Islamske kulture na Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari