Nekoliko starih zgrada, bisera nekadašjeg gradskog jezgra Požarevca, po kojima se ova varoš prepoznaje, zablistale su novim sjajem. U centru grada obnovljena je zgrada koja je proglašena spomenikom kulture, poznata kao Dušmanića apoteka, a u planu su i radovi na fasadi nekadašnje apoteke Josipa Čečelskog čime će se zaokružiti projekat uređenja kružnog toka na Trgu oslobođenja.

Zajedničkim ulaganjima Republike Srbije i grada Požarevca pre neki dan završena je I rekonstrukcija Politehničke škole, nekadašnje zgrade Trgovačke omladine. Posle njih na redu za rekunstrukciju nalazi se zgrada Osnovne škole „Dositej Obradović“ koja je najstarija obrazovna ustanova u gradu.

Gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević kaže da će lokalna samouprava i u narednim godinama ulagati značajna sredstva, zajedno sa građanima, u uređenje fasada zgrada.

– Direkcija za izgradnju grada zatražila je od nas da joj dostavimo spisak zgrada čije fasade u narednoj godini nameravamo da uređujemo. U dogovoru sa nadležnim gradskim službama biće napravljen spisak tih zgrada i želja nam je da sve fasade zgrada koje su obeležje grada dobiju lepši izgled. Novac ćemo obezbediti iz sopstvenih izvora, ali i uz saradnju donatora i građana koji u njima žive – obećava Milosavljević.

Po okončanju pregovora sa Vojskom Srbije, lokalna samouprava namerava da počne sređivnje Doma Vojske Srbije, nekadašnjeg hotel „Grand“, koji je između dva rata sagradio čuveni trgovac, preduzimač i rentijer Milorad Karamarković. Vrsni poznavalac istorije grada, magistar Miroljub Manojlović iz Narodnog muzeja u Požarevcu ističe da je dobro što je vlast odlučila da renovira fasadu Politehničke škole u centru grada. – Ta zgrada je legat trgovačkih porodica Mirkovića i Pavlovića koji su je ostavili svom gradu kao zadužbinu. To je najpre bila zgrada Trgovačke omladine a kasnije je tu bila Trgovačka akademija. Do 1954. godine tu je bilo i Narodno pozorište i svečana sala a u parteru velika fiskulturna sala za Sokolsko društvo, kasnije gimnastička sala društva „Partizan“. Od pre dvadesetak godina tu je smeštena sadašnja Politehnička škola. Koliko je to lepa zgrada govori i činjenica da su tu šezdesetih godina ispred njenog stepeništa snimane scene iz čuvenog filma „Saša“. Po meni pažnju zaslužuje i sređivanje fasade zgrade na uglu Trga oslobođenja i Lenjinove ulice, poznata kao pekara Janković, na čijem je prostoru ranije bila poznata kafana „Dimitrija Grka“ u kojoj je odsedao i Joakim Vujić, kaže Manojlović.

U Direkciji za izgradnju grada navode da se već dve godine, uz sugestiju Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Smederevu, obavljaju poslovi na apoteci Dušmanić, sagrađenoj pre više od jednog veka i da su radovi na njenoj rekonstrukciji završeni. Direktor Direkcije za izgradnju, Aleksandar Stojković kaže da su zatražili saglasnost Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Smederevu i da su krenuli sa izradom projekta za sređivanje fasade pekare „Janković“.

Novca ima i u ovoj godini krećemo i sa tim poslovima, izjavio je direktor Direkcije za izgradnju grada Aleksandar Stojković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari