U okviru projekta Obnova krovova crkava brvnara, koji je finansirala švedska organizacija Kulturna baština bez granica (CHF), završena je restauracija krova na crkvi i delu sobrašica (drvene kuće u blizini manastira ili crkava u kojima su se meštani okupljali u vreme verskih svetkovina i narodnih sabora) u zlatiborskom selu Jablanici. Završetak radova biće obeležen u nedelju, svečanim skupom u 15 časova u obnovljenim sobrašicama.

Projekat su organizaciono i tehnički podržale čajetinska opština i Turistička organizacija Zlatibor. Restauraciju je obavio Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Beograda, a glavni arhitekta bila je Bosiljka Tomašević. Radovi su počeli polovinom jula, a novac je, posredstvom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije, obezbeđen od donatora iz Švedske.

U čajetinskoj opštini najavili su da će biti obnovljeni i krovovi sobrašica, pa će taj sakralni kompleks postati još jedna turistička atrakcija zlatiborskog kraja.

Crkva u Jablanici, pravougaone osnove sa polukružnom oltarskom apsidom, sagrađena je 1838, a u njenoj porti su sobrašice, koje su kasnije izgrađene. Od 1949. crkva, koja je posvećena pokrovu svete Bogorodice, zaštićena je kao kulturno dobro od izuzetnog značaja za Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari